Afskræk flåter med hjemmelavet flåt spray

Jeg er glad for naturen og vil gerne passe godt på den. Men ét dyr (hvis man kan kalde det det), som jeg ikke er vild med, er flåter. Og lige nu nærmer vi os højsæsonen for flåter.

Vi har i mange år haft hund, og har til tider døjet en del med, at han bliver “angrebet” af flåter.

Da jeg er ret opmærksom på, at flåter kan give borrelia, har jeg de sidste par år undersøgt, hvad vi selv kunne gøre for at minimere risikoen for, at vi / hunden får flåter med hjem.

Naturlig forebyggelse

Og det skulle være noget som kunne bruges på både hunde og børn, da vores mellemste datter går i en skovbørnehave, hvor de er i skoven hver anden uge – og hvor hun også kan risikere at få flåter på sig.

Det, som jeg derfor begyndte at gøre for et par år siden, var at lave min egen “flåt sprøjt” (som vi kalder det herhjemme).

Det er en blanding af vand og forskellige æteriske olier, som flåter enten ikke kan lide lugten af/ikke kan tåle.

Og jeg synes klart, at det har en virkning. For når hunden eller datteren har fået “sprøjtet” på inden en tur i skoven har de i hvert fald ikke haft flåter på sig efterfølgende.

Æteriske olier til at holde flåter væk

Jeg er glad for æteriske olier, og bruger dem i nogle af mine plejeprodukter for deres duft og virkning.

For udover at æteriske olier kan give en dejlig duft, så er der faktisk også flere æteriske olier, som skulle virke mod flåter. Enten ved at dræbe dem, eller ved at afskrække dem.

Når man anvender æteriske olier bør man altid bruge dem fortyndede, og altså ikke direkte på huden ufortyndet. Nogle af de dufte, som flåter ikke kan lide er:

  • Geranium
  • Cedertræ
  • Lavendel
  • Citrongræs
  • Citron
  • Appelsin
  • Kanel
  • Pebermynte
  • Eucalyptus
  • Til min flåt spray, bruger jeg dog ikke alle disse olier, men primært de 4, som jeg har listet og beskrevet herunder:

    De æteriske olier jeg bruger til flåt spray

    Geranium har en ret stærk duft, og du kender måske allerede duften, hvis du har eller har haft en rosen/hus geranium som stueplante – det har vi, og de udsender nemlig en ret kraftig duft.
    Og faktisk er den stærke duft med til at gøre det til en rigtig god olie, til at afskrække flåter.
    Og så kan den bruges både på dig selv, børn og på din hund.

    Den næste duft, som jeg bruger i min spray er cedertræ. Og faktisk skulle cedertræ være giftig for flåter. Derfor er det en af de olier du skal overveje at bruge i din flåt spray.
    Den er nemlig også sikker at bruge på både mennesker og dyr.
    Den måde cedertræ blandt andet virker på flåter er ved, at den dehydrerer dem og gør at de har svært ved at trække vejret. Derudover gør cedertræ også, at de får svært ved at bevæge sig og reproducere sig.

    Lavendel er en duft de fleste kender – den bruges blandt andet til “møl-poser” til at lægge/hænge i dit tøjskab. Men olien kan også bruges til at skræmme flåter, såvel som andre insekter væk.
    Denne olie skulle også hjælpe til, at flåt-æg ikke sætter sig fast. Og så er det også en olie der er sikker at bruge, selv for helt små børn – men husk at bruge en ren olie og ikke duftolier.

    Den sidste olie jeg bruger i min blanding er citrongræs. Det er nemlig også en god olie til at afskrække flåter. Og som med de andre olier skal den blandes op, inden den bruges direkte på huden.
    Det er også en æterisk olie, der kan bruges i sæber, shampoo og cremer.

    Du får nu herunder min simple opskrift på Flåt Spray:

    DIY Flåt spray

    Det skal du bruge

    • 1 flaske med spraytop
    • 2,5 del vand
    • 1 spsk eddike (evt. æblecidereddike)
    • 10 dråber geranium æterisk olie
    • 5 dråber cedertræ æterisk olie
    • 3 dråber lavendel æterisk olie
    • 3 dråber citrongræs æterisk olie

    Sådan gør du

    • Kom vandet i en flaske.
    • Tilsæt de æteriske olier. Luk flasken og ryst.
    • Ryst flasken hver gang inden brug, og spray på tøj og sko.

    Note

    Hvis du bruger en mindre flaske, skal du blot tilpasse mængderne. 

    FAQ om flåter

    Det er heldigvis ikke alle flåter, som har borrelia-bakterier i tarmsystemet, men kun omkring 15 %.

    Derfor er risikoen for at blive inficeret , for os mennesker mindre. Og faktisk er det under 2 % af dem der bliver bidt, som bliver syge med borrelia.

    Flåten gennemgår 3 faser i sin levetid. Og de spiser kun én gang i hver fase – så altså kun 3 måltider i deres liv. De starter som larver, hvorefter de bliver til nymfer. For til sidst at blive en voksen flåt. Og det er primært i nymfe stadiet at de spiser mest.

    Nymferne, som måler 1,5-2 mm sidder på spring og kan lugte, når der kommer nogen forbi dem. Og de bider sig ikke fast lige med det samme, men kan godt først kravle rundt et stykke tid på kroppen. De vil helst finde et sted på kroppen, hvor huden er tynd, og hvor der er varmt. Men man kan få flåtbid overalt kroppen.

    Den måde flåten kan overføre borrelia til sin vært på er, via gylp. Den spiser omkring 2.000 gange så meget som sin egen vægt. Og når den bliver mæt kan den gylpe lidt, som er der den kan smitte.
    Det menes dog, at det ikke sker før minimum 17 timer efter den har bidt sig fast. Så man kan minimere risikoen for at blive smittet ved at fjerne en fastbidt flåt inden for de først 16 timer.

    Du vil typisk altid få en reaktion på huden efter et flåtbid. Oftest vil det være lidt rødme og hævelse på stedet flåten har siddet.
    Men hvis huden omkring flåtbiden får et udslæt som er mere end 5 cm i diameteren, og breder sig, bør man kontakte lægen, for at få det undersøgt.

    Kilde: Sundhed.dk

    Skriv en kommentar