...

DIY – Naturlig indpakning af madvarer, lavet af bomuldsstof og bivoks

Vi prøver at minimere brugen af plastfolie (vita wrap) og staniol. Så da jeg for noget tid siden læste om Bee’s Wrap (reklamelink), blev jeg nysgerrig 🙂

Bee’s Wraps er lavet af stof, som er behandlet med bivoks, olie og harpiks. Og kan bruges til mange forskellige formål: indpakning af sandwiches, madrester, frugt/grønt, brød mm.

Og det gode ved et produkt som dette er, at det kan genbruges 🙂 Efter brug skal de bare vaskes i kold vand og mild sæbe.

Hjemmelavede bees wrap

Samtidig med at jeg læste om dette produkt tænkte jeg også, at det måtte være muligt, at kunne lave noget lignende selv 🙂 Så derfor gik jeg i gang med at undersøge det nærmere, og fandt flere, der havde prøvet sig med at lave hjemmelavede bees wraps.

Nogle behandlede deres stof med både bivoks, olie og harpiks. Mens andre kun brugte bivoks. Jeg besluttede derfor, for at gøre det mere simpelt, at prøve med “kun bivoks” metoden.

Jeg fik derfor fat i en stor klump bivoks (har heldigvis en kollega der er biavler, som jeg kan købe det af). Og så fandt jeg det stof jeg ville bruge til mine bees wraps. (jeg havde for noget tid siden fundet en skjorte i genbrug jeg ville bruge til formålet, og så også købt lidt nyt stof 🙂 )

Materialer

 • Stof (gerne genbrugs- eller økologisk bomuld)
 • Bivoks (reklamelink) (jeg har dog købt min bivoks klump direkte af en biavler)
 • Takkesaks (til at klippe stoffet så det trevler mindst muligt)
 • Bagepapir
 • Strygebræt/strygejern (eller ovn)

Bees wrap materialer | stof, bagepapir og bivoks | Materials for DIY bee's wraps | fabric, baking paper and beeswax | bivoks papir

Så klippede jeg stoffet i de størrelser jeg gerne ville have mine bees wraps i:

 • 1 aflang: 34 cm x 42 cm
 • 2 runde: diameter 22 cm
 • 4 kvadratiske:
  • 2 i størrelsen 20 cm x 20 cm
  • 2 i størrelsen 44 cm x 33 cm

Bees wrap | bivoks wrap | bivoks papir

Nu skulle jeg have revet noget bivoks af i små flager/mindre stykker. Jeg brugte denne gang en kniv til at skrabe bivoks af:Bees wrap | bivoks klargøres | beeswax | bivoks wrap | bivoks papir

Bees wrap | bivoks flager

Så lagde jeg ét stykke bagepapir på mit strygebræt og derefter et stykke stof, hvorpå jeg dryssede mit bivoks:Bees wrap | bivoks på stoffet klar til at skulle smeltes

Og så et stykke bagepapir øverst, for at beskytte strygejernet:Bees wrap | der lægges bagepapir over bivoks, inden der stryges

Jeg tændte nu strygejernet på mellemste varme, og begyndte så at stryge ovenpå bagepapiret, mens jeg holdt øje med, at bivoksen smeltede og fordelte sig på stoffet.

(I stedet for at smelte bivoksen med strygejern, har jeg set andre der bruger en ovn på ca. 100 grader, hvor de lægger stoffet på en bageplade med bagepapir, og så drysser bivoksen over. Her giver de bivoksen 5-10 minutter, hvorefter de bruger en gammel pensel til at få bivoksen fordelt jævnt)Bees wrap | bivoks smeltes med strygejern

Herunder ses, hvordan det så ud efter jeg havde strøget første gang. Og som det ses er der hvide pletter ind i mellem, hvor der endnu ikke er kommet bivoks. Jeg fortsatte derfor processen med at tilføje bivoks og stryge, indtil hele stoffet var blevet dækket:Bees wrap | det tjekkes om der mangles bivoks

Når man har sikret at der er bivoks på hele sit stykke stof hænges det til tørre. For at kunne få sit stof af bagepapiret skal bivoksen stadig være helt varmt, så pas på fingrene, når stoffet skal hænges op:Bees wrap | bivoks skal nu tørres på stoffet

 

De færdige hjemmelavede bees wraps

Bivoksen størkner meget hurtigt, og allerede efter en halv times tid kan de tages af tørresnoren:Bees wrap | de færdige bee's wraps lavet af stof og bivoks

Herunder ses 2 af mine hjemmelavede bees wrap, brugt til at dække skåle. Varmen fra hænderne får stoffet/bivoksen til at forme sig efter skålen. Og de kan efter brug og rengøring let glattes ud igen, så de er klar til næste gang.

De skulle kunne genbruges i op til et år. Og når de begynder at se slidte ud, kan de opfriskes ved at stryge  nyt bivoks på.Bees wrap | bee's wraps former sig efter skålen, når du med dine hænder varmer bivoksen i stoffet

 

Er der andre der har prøvet at lave deres egne bees wrap, eller har andre gode idéer til at undgå brug af plastfolie og staniol?

 

DIY Bees wraps | bee's wraps | indpakning | undgå madspild | undgå staniol | DIY af stof og bivoks | Plastic Wrap | Sandwiches | Food Storage | Cloths | Breads | Organic Cotton

 

KLIK HER For at skrive dig op til mit nyhedsbrev

12 kommentarer til DIY – Naturlig indpakning af madvarer, lavet af bomuldsstof og bivoks

 1. Gitte Tanzer siger:

  Hej Rikke.
  Jeg vil også lavet mine egne ” Bee-Wraps”
  Jeg har netop set det med olie og harpiks, men har du en ide om mængdeforholdet ml. dette og bevokset.
  Jeg har også tænkt om man ikke kunne smelte helemolovitten i en gryde og dyppe estoffet i eller pensle det på. Kommer det på begge sider ” klistrer det vel også på hinanden hvis man benytter det fx til en madpakke.

  Mh Gitte

  • Rikke siger:

   Hej Gitte

   Da jeg selv skulle i gang med mine bees-wraps, læste jeg også at flere brugte olie og harpiks. Men jeg er nok den type, der springer til den lette løsning, hvis det virker.
   Og indtil videre har jeg været godt tilfreds med mine, som altså kun er lavet med bivoks.
   Men derfor har jeg desværre ingen erfaring mht. mængdeforholdet. Jeg kan dog se, at andre bruger lige dele bivoks/harpiks og så halv mængde olie.
   Vedr. metoden, så jo, det burde også være muligt at smelte i en gryde og så dyppe sit stof.
   Selv med “strygejerns-metoden” kommer der bivoks på begge sider, da bivoksen trænger igennem stoffet.

   Rikke

 2. Zia siger:

  Hejsa, jeg har også selv lavet mine Bivoks Wraps. Jeg gjorde som dig, synes det tog lidt lang tid. Så efter de første to blev keg utålmodig og smækkede blokken af bivoks direkte på strygejernet og dryppede det på, så lige stryge direktehurtigt og wupti de var klar på rekordtid. Jeg kom også et par dråber kokosolie på. Næste gang vil jeg nok smelte det i en gryde. De virker fint, men jeg skal lige finde ud af hvor meget kontakt med maden er ok? Tænker om fødevarerne tager smag og tænker også bakteriemæssigt. Kommer aldrig til at bruge det på fersk kød.

  • Rikke siger:

   Hej Zia,

   Ja det krævede lidt tålmodighed 🙂
   Min erfaring er ikke at det afgiver smag, og mht. bakteriemæssigt siges det, at bivoks er naturligt antibakterielt.

   Vi bruger det dog heller ikke på kød, men over skåle, indpakning af madpakker, grønt mv. 🙂

   /Rikke

 3. Karina siger:

  Tak for en fin DIY.
  Jeg har siddet og kigget lidt rundt efter at have set de der beewax wraps der sælges nu. Tænkte som dig at de da måtte kunne laves billigere selv.
  Har også set nogle der brugte olie og harpiks og tænker at prøve mig lidt frem også.

  Karina

  • Rikke siger:

   Hej Karina,

   Jeg har også set, at andre også bruger olie/harpiks. Men jeg valgte at gå den helt “simple” vej.
   Men hvis du får succes med at prøve på andre måder er jeg da interesseret i at høre om det 🙂

   Rikke

 4. Louise Reimer siger:

  Hej 🙂
  Jeg har netop lige lavet mit eget bees wrap, og blev bare nysgerrig på hvor du har købt din bivoks?
  Mvh Louise

  • Rikke siger:

   Hej Louise,

   Dejligt der er flere der laver deres egne bees wrap 🙂
   Jeg har kontakt til en lokal biavler, hvorfra jeg køber både honning og bivoks.

   Rikke

4Pingbacks & Trackbacks on DIY – Naturlig indpakning af madvarer, lavet af bomuldsstof og bivoks

 1. […] Jeg har hentet inspiration forskellige steder, er du nysgerrig så kik  her eller på denne skønne blog her […]

 2. […] lægger mere op til at få en mere bæredygtig hverdag, går under den “korte” titel: DIY – Naturlig indpakning af madvarer, lavet af bomuldsstof og bivoks. Det er et indlæg jeg faktisk er ret stolt af, og som indeholder et produkt, som vi i dag ofte […]

 3. […] af mine tidligere indlæg passer allerede ind i den kategori, og faktisk er ét af disse indlæg i dag udkommet i trykt udgave. Nemlig i magasinet “Sustain Yearly – andet […]

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist. Nødvendige felter er markeret med *

Skriv din kommentar her *