DIY – Flot fold ud 2 i 1 pusletaske (pusleplads og taske)

I dag blev jeg endelig færdig, med et at de største projekter jeg har kastet mig ud i. Nemlig en ny fold ud pusletaske, med inspiration fra Ida Isings pusletaske. En lille video-demontration af mit endelige resultat kan ses på min Instagram profil 🙂

Jeg vil i dette indlæg beskrive min fremgangsmåde, og jeg vil prøve at gøre det så simpelt, som muligt. Men der er meget arbejde i sådan en pusletaske og mange billeder 🙂

Materialer til fold ud pusletaske

Jeg har brugt nedenstående materialer til min pusletaske:

 • Kraftig lærred til ydersiden 1 x 1,4 m (oekotex 100 % bomuld / twill)
 • Mønstret stof til indersiden 1 x 1,4 m (oekotex 100 % bomuld)
 • Regntøjsstof / PUL 0,4 x 1,4 m (oekotex 100)
 • Hoppyskum 32 x 56 cm
 • Gjordbånd ca. 3 m (til hank)
 • Anoraksnor ca. 40 cm
 • Aflang træknap (reklamelink)
 • Velcrobånd (reklamelink)
 • Lynlås 30 cm

Materialer til fold ud Pusletaske

Der er mange dele at holde styr på, men jeg har prøvet i nedenstående måltegning, at tegne op, i hvilke mål jeg har klippet de forskellige materialer/stoffer i:måltegning diy fold ud pusletaske

 

Quick-guide til fold ud pusletaske

Inden jeg gik i gang med projektet, gjorde jeg mig mange tanker om, i hvilken rækkefølge de forskellige dele skulle syes. Her kommer en lille opsummering af de tanker jeg endte ud med:

 1. Opklip stof til yder- og inderstof (jeg valgte 2 forskellige farver)
 2. Stryg vlieseline på yderstof / lærred
 3. Sy velcrobånd på inderstof til indvendige lommelukninger og til fastgørelse af madras
 4. Sy yder- og inderstof sammen ret mod ret
 5. Vend og lav stikning i kanten
 6. Sy de indvendige lommer
 7. Sy velcro i hjørner til “lukning af side flapper”
 8. Opklip stof til yderlommer (her valgte jeg samme 2 farver stof, som ved yder- /inderstof) (pkt 8-12kan undlades, hvis man ikke vil have udvendige lommer)
 9. Sy udvendige lynlåslomme sammen, med “pæn” udvendig og indvendig side
 10. Sy udvendige velcrolomme, med “pæn” udvendig og indvendig side
 11. Sæt udvendige lommer fast med knappenåle
 12. Sy top og bund fast på begge udvendige lommer
 13. Opklip gjordbånd og sy enderne sammen
 14. Sæt gjordbånd fast med knappenåle – sørg for at gjordbånd danner “siderne” på de udvendige lommer
 15. Sy gjordbånd fast
 16. Forbered materialer til lukning/knap
 17. Lukning/knap syes på toppen af pusletasken på begge sider
 18. Opklip madras og madrasbetræk
 19. Sy velcro bånd på madrasbetræk (svarende til velcrobånd syet på pusletaskens inderside)
 20. Sy madrasbetræk med kuvertlukning (ret mod ret) – afrund evt. hjørnerne
 21. Madrasbetræk vendes og madrassen skubbes ind
 22. Madrassen kan nu med velcrobånd sættes på pusletasken
 23. Færdig

Nu kommer der lidt billeder og evt. uddybende forklaringer af min proces:

Selve pusletasken

De 2 forskellige stoffer opklippes i 140 x 72 cm og vlieseline i 44 x 72 cm:diy fold ud pusletaske

Midten på yderstoffet og vlieseline mærkes op, og vlieselinen stryges på i midten af yderstoffets vrangside (husk limsiden ned, og evt. beskyttelsesstof ovenpå, for ikke at risikere at få lim på strygejernet):Pusletaske

Her ses vlieselinen, der er strøget på yderstoffet:Pusletaske

Velcro til inderlommer og madras

Alt efter hvordan man gerne vil have sine inderlommer placeret/hvilken bredde, mærkes de op på inderstoffet, og der sættes velcrobånd (den “bløde” del) fast med knappenåle (dette kan udelades, hvis man ikke vil have velcrolukning på sin pusletaske). Her skal der tages højde for, at ca 1-2 cm i hver side vil gå til sømmerum, når inder- og yderstof syes sammen. Jeg valgte i hver side at have to små lommer og én stor:Pusletaske

I midten sættes også velcrobånd (igen den “bløde” del) fast med knappenåle. Dette skal senere bruges til at holde madrassen fast (undskylder det ret uskarpe billede…):PuslepudeAlle velcrobånd syes nu fast:
Pusletaske Yder- og inderdstof lægges ret mod ret:Pusletaske Der syes nu med ca. 1 cm sømmerum rundt i hele kanten (husk dog at lade et hul stå åben til at vende arbejdet):Pusletaske

De fire hjørner klippes, for at undgå at hjørnerne buler, når stoffet vendes: Pusletaske

Kanten stikkes

Arbejdet vendes til retsiden, og hullet vi brugte til at vende, lukkes med en stikning, som også laves rundt langs hele kanten:Pusletaske

Herunder ses kanten, der har fået en stikning:Pusletaske

Invendige lommer

Nu kan de indvendige lommer laves. Arbejdet bredes ud med indersiden opad. Nu foldes hver side ind, til den dybde man ønsker sine lommer i. Mine lommer er ca. 24 cm:Pusletaske

Med en stikning syes enderne nu sammen, langs yderkanten, så du har én stor lomme på hver side af din pusletaske:Pusletaske

Herefter syes en søm, hvor man gerne vil have sine lommer til at være (mine søm er syet, så to lommer i hver side har en bredde på ca. 17 cm, og den sidste lomme i hver side en bredde på ca. 34 cm). For at sikre en lige søm, tog jeg et stykke papir til hjælp, som jeg så kunne bruge til at sy efter:Pusletaske Nu er der lommer i din pusletaske 🙂 :Pusletaske For at kunne holde sammen på “lomme-siderne”, når pusletasken skal lukkes, syede jeg velcrobånd i de fire hjørner og i midten af kanten. I den ene side på ydersiden (den “bløde” del) og i den anden side på indersiden (“modhager” delen):Pusletaske

Udvendige lommer

Så klippes stoffet til de udvedige lommer jf. måltegningen øverst:Pusletaske

Lynlåslomme

Jeg startede med at sy lynlåsen fast på den øverste del af min lomme. Dette blev gjort, ved først at lægge inderstoffet med retsiden op, derefter placere lynlåsen også med retsiden op, og så den flugter inderstoffets øverste kant. Til sidst lægges yderstoffet øverst med retsiden ned, og igen skal man sikre, at de øverste kanter flugter. Der skiftes nu til lynlåsfod på symaskinen, og der syes så tæt på lynlåsen, som muligt:Pusletaske

Herefter syes den anden langside, af de to stykker stof, sammen (så lynlåsen “ligger” inden i):Pusletaske

Nu skal stoffet vendes, så lynlåsen kommer “udenfor”. Det kræver lidt fingersnilde og jeg var glad for min nye vendenål 🙂Pusletaske

Nu skal bunden af lommen også syes fast på lynlåsen, hvilket gøres på samme måde, som ovenfor, hvor lynlåsen lægges i mellem inder- og yderstoffet (toppen, som vi lige har syet på lynlåsen, ligger også i mellem de to lag stof). Og igen syes også den nederste kant:Pusletaske

Stoffet vendes igen til retsiden, og du skulle nu gerne have en “lomme” som ligner den herunder:Pusletaske

Og her fra “bagsiden”.Pusletaske

En god idé er nu at stryge stoffet omkring lynlåsen, og at lave en stikning langs lynlåsen for at sikre man ikke kommer til at lyne ind i stoffet ved brug.

Da jeg havde købt en lynlås, der var rigelig lang, syede jeg en tæt zig-zag i begge ender (for at lynlåsen ikke kunne lynes af) og klippede det overskydende lynlås væk:Pusletaske

Velcrolomme

Velcrolommen er mere simpel. De to store stykker stof lægges ret mod ret, og det samme med de to små stykker, og der syes langs den lange kant:
Pusletaske Begge dele vendes til retsiden:Pusletaske

Og der syes en stikning på “bundens” øverste kant og “toppens nederste kant. De to andre sider behøver ikke stikning, da dette sker senere, når lommen syes på din pusletaske:PusletaskeNu kan der syes velcrobånd på kanterne med stikningen, for at lommen kan lukkes (jeg valgte at sy “modhager” delen på toppen/indersiden og den “bløde” del på bunden/ydersiden):Pusletaske Nu har lommen en lukning:
Pusletaske

Hank og udvendige lommer syes på din pusletaske

Jeg lagde nu min pusletaske ud, med ydersiden op, og placerede de udvendige lommer, hvor jeg ønskede dem. Jeg valgte, at de begge skulle placeres ca. 7 cm fra den øverste kant i begge sider:Pusletaske

Her ses begge lommer fastgjort med knappenåle (de skal placeres med “bunden” mod hinanden, da det midterste bliver taskens “bund”):Pusletaske

Nu syes lommerne fast i bund og top med en stikning, så tæt på kanten som muligt (da jeg brugte 2 forskellige farver stof, som inder-/yderside, skiftede jeg her min undertråd ud med en grå, som ses mindre tydeligt end sort på mit grå inderstof). Her er toppen syet på:
Pusletaske

Og her er bunden syet på:Pusletaske

Hanken syes på pusletasken

Nu klippes gjordbåndet i den ønskede længde, og enderne syes sammen (sørg for at gjordbåndet ikke snor sig):
Pusletaske

Jeg spredte nu de to ender ud til hver side og zig-zaggede for at holde dem på plads (nu har jeg skiftet trådfarve til grå både på over- og undertråd):Pusletaske

Så satte jeg gjordbåndet fast med knappenåle langs siderne på de udvendige lommer (med en afstand på ca. 24 cm):Pusletaske

Og herunder kan det måske anes, at gjordbåndet er syet fast.Pusletaske

Toplukning

Til toplukningen på min pusletaske, valgte jeg at bruge anoraksnor, en aflang træknap jeg havde og så lidt af mit gjordbånd. Gjordbåndet er klippet i ca. 10 cm bredde og så med skrå hjørner i toppen:Pusletaske

Efter at have trukket min knap på det ene stykke anoraksnor, samlede jeg de to ender med en zig-zag:Pusletaske

Finish på knappen

Så lagde jeg den zig-zaggede ende på mit stykke gjordbånd, som vist herunder:Pusletaske

Og så foldede jeg gjordbåndet omkring enden på anoraksnoren, for at skjule den:Pusletaske

Jeg gjorde det samme med anoraksnoren uden knappen, og syede en søm på tværs af begge, for at holde på gjordbåndet (det blev en næsten usynlig søm, da trådfarven passer til gjordbåndet):Pusletaske

Så fandt jeg på min pusletaske, hvor jeg ville have placeret lukningen, og satte den fast med en knappenål:Pusletaske

Og syede så gjordbpndet fast langs hele kanten:Pusletaske

Madrassen

Så har vi et step tilbage – madrassen 🙂

Først klippes madrassen i den ønskede størrelse, og stoffet til madrasbetrækkes klippes også (det er her jeg bruger regntøjsstoffet/PUL for at sikre let afvaskning). Da min madras er lidt tyk (3 cm), valgte jeg at klippe stoffet til betrækket tæt på selve madrassens størrelse, for at “holde”/”presse på madrassen.Pusletaske

Velcro syes på madrassen

Inden betrækket blev syet sammen, fandt jeg placeringen af de velcrobånd, der skal sikre at madrassen sidder fast på pusletasken. Og velcrobåndet blev syet fast. Da jeg havde syet den “bløde” del fast på selve pusletasken, er det “modhager” delen, der syes på her:Pusletaske

Så vendte jeg stoffet ret mod ret (med overlap til kuvertlukning på bagsiden, som måske kan fornemmes på billedet herover), og syede langs begge sider. Herefter afmærkede jeg en afrunding i alle fire hjørner med en farveblyant. Og langs denne afmærkning syede jeg nu også:
Pusletaske

Så klippede jeg overskydende stof i hjørnet væk:Pusletaske

Og vendte betrækket til retsiden:Pusletaske

Og med lidt asen og masen fik jeg madrassen ind i betrækket:Pusletaske

Den endelige pusletaske

Nu kan madrassen hæftes til pusletasken med velcrobåndet, og pusletasken er klar til brug:
Pusletaske

Her ses tasken lukket sammen, og et lille sneakpeak ned i lynlåslommen:Pusletaske

Se demonstration af fold ud pusletaske

Der ligger, som skrevet i starten, en kort demonstration af tasken på min Instagram profil og på youtube.

Spændende, om du er kommet helt her ned til bunden… For det var vist den længste vejledning jeg har lavet til dato… Men jeg håber da nogen har fået mod til at prøve selv. Og hvis du har, vil jeg meget gerne også se dit resultat, så del endelig et billede på de sociale medier.

Og sig’ endelig til, hvis der skulle dukke nogle spørgsmål op 🙂

God arbejdslyst.

11 kommentarer til “DIY – Flot fold ud 2 i 1 pusletaske (pusleplads og taske)”

 1. Halløj. Super fin diy. Har netop fulgt den, og lavet en pusletaske, dog lidt anderledes end din, men jeg har i store dele fulgt din diy. Jeg synes dog at det er lidt underligt at du syr hanke på til sidst, da det giver syninger inde i tasken, for mig giver det mest mening at gøre det på yderstoffet alene, så man ikke få de store syninger.

  1. Hej Inge,

   Tak for din kommentar, og dejligt at du har kunne bruge min vejledning.
   Jeg kan godt følge din kommentar. Men på min endelige pusletaske er syningerne fra hankene ikke noget man lægger mærke til, da de bliver dækket af madrassen.
   Som jeg husker der, var mine tanker, da jeg syede pusletasken, at det ville give lidt ekstra stabilitet, at hankene blev syet på begge lag stof. Men fint, hvis det også fungerer med kun at sy dem på yderstoffet 🙂

   Mvh Rikke

 2. Hej og tak for god diy. jeg går selv i gang med pusletaske inspireret af din lige så snart jeg har tid til det..
  I din pusletaske, der har du, så vidt jeg har forstået, syet “igennem” hele tasken når du har bukket ind og syet lommer fast.. kan disse syninger ikke ses på ydersiden eller hvordan? Måske er det mig der har misforstået guiden 🙂
  Tak for svar.
  Katrine

  1. Hej Katrine,

   Tak for din kommentar – og del endelig et billede, når du får lavet din pusletaske 🙂 Det er altid så dejligt, at se andres udgaver.

   Og ja, jeg syede “igennem” tasken, da jeg syede lommerne. Men syningerne er ikke synlige, når tasken er foldet helt sammen, men “kun” synlige på de sider, der foldes ind (du kan måske fornemme syningerne på det 2. sidste billede herover).
   Håber det besvarer dit spørgsmål?

   Og god arbejdslyst.

   Mvh Rikke

 3. Super flot og meget inspirerende resultat!! Vejledningen er forståelig og tilstrækkelig detaljeret – dejligt! Jeg tror jeg vil give mig i kast med den. Hvad tænker du om at bruge et mere vandafvisende materiale på ydersiden i stedet for det krftige lærred? Bævernylon eller regntøjsstof? Har du manglet lommer (udover lynlåslommerne) på ydersiden eller i midten/indersiden af tasken, når den har været lukket?

  1. Hej Julie.

   Mange tak for det. Og jeg er glad for at kunne inspirere ☺

   Mht. et andet materiale til ydersiden, tænker jeg det kunne være et godt alternativ. Det jeg desværre har oplevet med det stof jeg valgte er, at det let fnulre… Og det vil bævernylon eller regntøjsstof ikke. Men jeg har dog aldrig selv syet i de to materialer, så ved ikke om det kan give problemer?

   Mht. lommer, synes jeg ikke jeg har manglet. Og har heller ikke så ofte brugt de udvendige lommer (hvis man har meget i disse lommer, kan det mærkes, når baby skal skiftes).
   Hvis jeg skulle lave noget om mht. lommer, ville det nok være at udskifte velcro lukning på den ene udvendige lomme, til ex. en knap, da den nu ofte springer op, når der er noget i den.

   Hvis/når du har syet din taske, må du endelig vise/dele et billede af den. Det er så hyggeligt at se andres løsninger ☺

   Rikke

 4. Pingback: Måneden der gik - Februar 2017 - Sommerhus, skoldkopper og farvel til vuggestuen

 5. Pingback: 2 år med bloggen

 6. Pingback: DIY - Giv din gamle taske nyt liv

Skriv en kommentar