Lindring af skoldkopper (i bad) – 17 gode råd

Find her en oversigt over 17 husråd til lindring af skoldkopper | måske du allerede har det i huset
affiliatelinks

Har du brug for gode råd til at kunne hjælpe dit barn (eller dig selv) med lindring af skoldkopper og kløe? Da vores mellemste datter var 1½ år, var vi i gennem 1-2 uger med skoldkopper.

I den forbindelse fandt jeg forskellige husråd og gode råd til, hvordan jeg kunne hjælpe hende til hurtigere at komme over sine skoldkopper, og hvordan jeg kunne lave gode og lindrende skoldkopper bad til hende – til hurtigere healing og lindring af kløen.

Jeg fandt forskellige hjemmesider med gode råd: healthline, eMediHealth, Dr.AxeOrganic factsStylecraze.

Vi prøvede ikke alle de gode råd til skoldkopper og kløe (hun havde heldigvis kun skoldkopper i 1½ uge 😉 ), men jeg har herunder listet nogle af de råd jeg fandt frem til.

1. Havrebad2. Natronbad3. Honning4. Urter
5. Æteriske olier6. Vitaminer7. Eddike8. Zinksalve
9. Sukkerfrie ispinde10. Undgå at kradse11. Koldt omslag12. Salt
13. Aloe Vera14. Kartoffelmel15. Grønne Ærter16. Ingefær
17. Kosten

Hvad er skoldkopper

Skoldkopper er en virus infektion (varicella-zoster), som kan starte med lidt influenza symptomer. Herefter kommer de karakteristiske symptomer som er røde knopper/pletter/blærer, ofte med kløe.

Man kan ikke stoppe skoldkopperne med medicin, men du kan prøve at lindre ubehaget ved skoldkopperne.

Det vil oftest være børn, der bliver ramt af skoldkopper, da vi voksne ofte selv har haft skoldkopper som børn, hvorved vi er blevet immune overfor nye skoldkopper angreb.

Skoldkopper smitter ved direkte kontakt med de væskende skoldkoppeblærer. Og barnet vil kunne smitte 1-3 dage før det får udslættet og indtil der er skorper på alle blærerne. Fra barnet er blevet smittet, før udslættet kommer, kan der gå næsten op til 3 uger.

I de fleste tilfælde, vil barnet være rask efter 1-2 uger med skoldkopperne.

1. Havrebad

Jeg har i tidligere indlæg beskrevet, at havrebad/havregrynsbad kan bruges til at lindre og forbedre eksem. Men havre kan også bruges til lindrende skoldkopper bad. Havren hjælper ved at blødgøre og lindre kløen.

Og du kan let selv at lave et havrebad. Jeg plejer at blende mine havregryn helt fint, så det bliver til “mel” (reklamelink). Havregrynsmelet skal så opløses i badevandet. Enten kan man starte med at opløse havren i en kop vand, som efterfølgende blandes med badevandet. Men du kan også komme havregrynsmelet direkte i badevandet. Jeg bruger mellem et par skefulde eller en kop havre til et bad.

En anden mulighed, som vi også nogle gange har brugt er, at vi kommer de hele havregryn i en lille stofpose (en bomuldsstrømpe fungerer også fint). Posen med havregrynene kommes så i badevandet (jeg plejer at klemme på posen under vandet), og vandet vil begynde at blive mælkehvidt. Fordelen ved at have havregrynene i en pose er, at det ikke sviner så meget, og dit barn vil måske vil synes det er sjovt, at få lov til at vaske sig selv med posen, og selv prøve at klemme havre-vandet ud.

Lad så barnet sidde så længe i vandet som muligt (10-20 minutters tid), for at havregrynsbadet kan få tid til at virke.

Det er også muligt at købe havrebade. Det kunne være BabyKraes (reklamelink), som vi også selv flere gange har brugt. BabyKraes har også en lækker havre-creme, som efterfølgende kan bruges som en lotion på huden.

TIL TOP

Lindring af skoldkopper med havrebad, havregrynsbad blødgør huden og mindsker kløe.

2. Natronbad

En anden måde, hvorpå du kan lave et lindrende bad, er med et andet produkt, som bruges til at lindre skoldkopperne. Det er noget, som de fleste har i deres køkken. Nemlig natron (reklamelink).

Natron skulle nemlig have anti-kløe egenskaber og afhjælpe ved hudinflammation. Dette skyldes nok, at natron er meget basisk, hvorved den hjælper med at neutralisere syren i huden, som kan opstå ved inflammation.

Vi prøvede ikke selv at bade vores datter i natronbad. Men jeg opløste en skefuld natron i en kop lunkent vand, som jeg så duppede på de steder, hvor hun var værst ramt af skoldkopperne. Her kan jeg se, at det flere steder anbefales, at afprøve på et lille stykke hud først, for at være sikker på, at barnet kan tåle natronblandingen.

Hvis du vil prøve med et skoldkopper bad, tilsat natron, bruger du ca. en kop natron, som opløses i badevandet. Barnet kan nu bade i vandet 10-15 minutter.

TIL TOP

3. Honning

Et andet af de gode råd er, at honning skulle også kunne bruges i forbindelse med skoldkopper, da honningen kan lindre og mindske kløe og hjælpe til hurtigere healing af blærerne. Sørg her for at bruge en god kvalitets honning, da det vil give den bedste effekt. Honningen skal helst ikke have været varmebehandlet, da varme nedsætter virkningen af de aktive stoffer i honning (reklamelink).

Du bruger honning til lindring af skoldkopper, ved at smøre et tyndt lag honning på det ramte hudområde, hvor du bør lade det sidde i ca. 15 minutter. Honning er også antibakteriel, hvorved den også hjælper til, at der ikke går betændelse i sårene. Behandlingen med honning kan gentage et par gange om dagen.

Da honning også generelt kan hjælpe med at styrke immunforsvaret, kan man også med fordelt komme lidt honning i let afkølet the. Sørg her for, at theen ikke er for varm, da virkningen af honning så ikke er så stor.

Lindring af skoldkopper med honning som kan bruges både indvortes og udvortes

TIL TOP

4. Urter

Urter og urtete kan være med til at booste immunforsvaret, så kroppen hurtigere kommer sig efter skoldkopperne. Som nævnt før, kan man med fordel kombinere sin urtete med lidt honning.

Nedenstående urter (reklamelinks) ville være gode til en te:

Urter som kamille, basilikum og citronmelisse er kendt for deres gode egenskaber i forhold til styrkelse af immunforsvaret. Og de kan derfor være med til at gøre healingsprocessen kortere.
Morgenfrue kan bruges i urtete, som beskrevet herover, men man kan også bruge et opkog med morgenfrue direkte på den angrebne hud, for at indre skoldkopperne.

Andre naturlige produkter og tilskud der også vil være med til at styrke immunforsvaret er nedenstående (reklamelinks):

Lindring af skoldkopper med urter, som kamille, basilikum, citronmelisse og morgenfrue

TIL TOP

5. Æteriske olier

Hvis du ikke kender til æteriske olier er det noget jeg vil anbefale dig at læse mere om. For der findes så mange forskellige æteriske olier, de kan bruges til så mange forskellige ting/problemer.

Og der er også æteriske olier, som er særlig gode, i forbindelse med hudproblemer og til lindring af skoldkopper.

Når man bruger æteriske olier, er det altid bedst at fortynde med en bæreolie (det kunne være jojobaolie eller kokosolie), da de æteriske olier godt kan være meget skrappe at få direkte på huden.

Nogle gange blander jeg en større portion ad gangen med en halv kop bærerolie og en teske æterisk olie. Andre gange blander jeg kun det jeg skal bruge, ved at jeg tager lidt bærerolie i hånden og tilføjer så et par dråber af den æteriske olie.

Hvis du vil, kan du også tilsætte et par dråber af de(n) valgte æteriske olie, til badevandet, for også at bruge deres egenskaber der. (Især sandeltræ er god at bruge i forbindelse med lindring af skoldkopper i bad).

Lavendel

Lavendel er effektiv til at reducere hudirritation og kløen i forbindelse med skoldkopper (reklamelink). Og lavendel vil også være med til at gøre healingsprocessen hurtigere.

Sandeltræ

Med sine antiinflammatoriske egenskaber er sandeltræ (reklamelink) også en olie, der kan bruges ved skoldkopper. Sandeltræ kan også hjælpe med at fjerne/reducere ar fra skoldkopperne. Og denne olie har også en kølende effekt på ophedet hud.

Tea tree

Tea tree er antibakteriel og faktisk også én af de olier vi bruger ved eksem. Tea tree oil hjælper med at dulme kløe og svie (reklamelink).

Eucalyptus

Eucalyptus (reklamelink) har sammen med tea tree helende egenskaber, som er det vi har brug for ved skoldkopper.

TIL TOP

6. Vitaminer

D vitamin

I min søgen efter gode råd til lindring af skoldkopper og kløe, læste jeg også, at sollys (= D vitamin) skulle være en af de bedste måder, at behandle skoldkopper. Da D vitamin er vigtige for at opnår hurtig healing.

Her er det selvfølgelig også muligt at tage et tilskud af D-vitamin, da det kan være svært at optage nok fra solen via huden.

E vitamin olie

E vitamin (reklamelink) giver fugt til huden og hjælper med at fjerne død hud fra hudoverfladen. Dette vitamin skulle også have en anti inflammatorisk effekt.

TIL TOP

7. Eddike

Har du brun eddike eller æblecider eddike i køkkenet? Det skulle nemlig også være muligt at bruge disse mod skoldkopper og kløe. Det giver god mening, da vi også tidligere har brugt æblecider eddike (reklamelik), i forbindelse med eksem hos vores 2 ældste børn. Eddiken skulle nemlig kunne mildne hudirritation.

Eddiken bruges enten til at lindre skoldkopper i et bad, eller man kan fortynde et par skefulde i et glas vand, som så duppes på den ramte hud.

Hvis man ikke er så vild med eddikelugten, kunne man jo tilsætte et par dråber æterisk olie – hvor du kan vælge én af de olier, som samtidig virker ved skoldkopper.

Lindring af skoldkopper med eddike, brun eddike eller æblecidereddike ACV

TIL TOP

8. Zinksalve

Hvad bruger man på sin baby, hvis h*n har rød numse? Jep.. zinksalve. Zinksalve er nemlig kendt for at være god til huden, og for at mindske rødme og svie. Derfor kan zinksalve også bruges til at lindre skoldkopper.

Man kan købe mange forskellige mærker zinksalve. Men vi bruger denne (reklamelink), som også indeholder morgenfrue (calendula), som jeg beskrev længere oppe. Vi har en enkelt gang købt en anden zinksalve, da vi var løbet tør. Men zinksalven med morgenfrue oplever vi dog virker bedre.

TIL TOP

9. Sukkerfrie ispinde

Måske du har opdaget, at dit barn også har skoldkopper i munden? I de tilfælde vil det være lindrende for barnet, hvis du giver barnet noget koldt at sutte på.  Hvis du så samtidig kan få lidt sunde urter i barnet er det bare bonus. Vi gav selv vores datter hjemmelavede ispinde af citronmelisse og ingefær.

På den måde fik hun de gode egenskaber fra både citronmelisse, ingefær og honning. Og så er det også en god måde, at få lidt væske i barnet, hvis det ikke har den store appetit. Og mon ikke de fleste børn gerne vil have en is?

Lindring af skoldkopper i munden med sukkerfrie urte ispinde

TIL TOP

10. Undgå at kradse i skoldkopperne

Det er vigtigt, helst ikke at kradse på skoldkopperne, da man derved kan risikere at få en infektion i huden.

Hvis man ikke lader skoldkopperne hele op uden at blive kradset i, kan man også risikere, at skoldkopperne kommer til at tage længere tid om at heale, og det kan også give varige ar.

Men når der er tale om børn, kan det selvfølgelig være svært, at holde dem helt fra at kradse på sig selv. Men sørg så for, at neglene er klippet så korte som muligt. Og hvis barnet slet ikke kan lade være, og måske også kradser i søvne, kan det være en idé at give handsker eller lignende (et par strømper) på hænderne om natten.

TIL TOP

11. Koldt omslag

Det kan også virke til lindring af skoldkopper, hvis man lægger et koldt omslag på det berørte hudområde.

Omslaget kan for eksempel laves af kamilleblomst afkog. Ligesom kamillen er godt indvortes som te, kan det også bruges direkte på huden for at lindre kløen.
Du laver en “te” af 2-3 breve kamille. Når væsken er kølet af, kan du med en bomuldsklud duppe huden med kamilleteen.

Det kan også være en lindrende at lægge noget køligt og fugtigt bomuldstof på huden.

TIL TOP

12. Salt

Jeg har allerede nævnt forskellige skoldkopper “bad” man kan lave til sit barn for at lindre kløe, men et andet af de gode råd jeg fandt var at bruge salt.

Her er anbefalingen (de steder jeg har set det) været havsalt (dødehavssaltreklamelink) eller epsom salt (reklamelink). Jeg ville også selv tænke at himalaya salt (reklamelink) ville kunne bruges (det har jeg i hvert fald tidligere brugt i forbindelse med eksem).

Havsalt har den egenskab, at det bekæmper bakterier og er anti inflammatorisk. Og om epsom salt siges det, at kunne udtørre skoldkopperne hurtigere, og derved gøre healingsprocessen kortere.

Salten kommes i det lune badevand, og der røres rundt. Barnet kan nu bade i vandet i 10-15 minutter (jeg har også læst op til 30 minutter, men jeg ville ikke kunne holde mit barn så længe i badet før hun ville op…).

Når barnet efterfølgende skal tørres, er det bedre at duppe barnet tør end at gnide/skrubbe på huden.

TIL TOP

13. Aloe Vera

Hvis du har fået en solskoldning har du nok hørt om, at aloe vera kan hjælpe med at dulme ømheden. Derfor giver det også god mening, at aloe vera skulle kunne hjælpe til lindring af skoldkopper. Aloe vera fugter huden og med dens anti inflammatoriske egenskaber, kan aloe vera også hjælpe ved kløen.

Hvis du har en rigtig aloe vera plante i dit vindue, kan du skære et blad af, og skrabe geléen ud (det der ikke bruges, kan efterfølgende opbevares i køleskabet i en uges tid). Men det er selvfølgelig også muligt at købe aloe vera gelé. Når vi køber aloe vera bruger vi enten  Avivir Aloe Vera gel eller Avivir Økologisk Aloe Vera Lotion (reklamelinks)

Lindring af skoldkopper med aloe vera

TIL TOP

14. Kartoffelmel

Hvis du har et blebarn, og hvis det også har fået skoldkopper i bleområdet, kan det også afhjælpe kløe og ubehag, hvis du kan holde bleområdet så tørt som muligt. Her bruger vi kartoffelmel (reklamelink). Hvilket jo også er et gammelt kendt råd, til at lindre røde numser – og altså også til lindring af skoldkopper.

TIL TOP

15. Grønne ærter

Dette gode råd har vi ikke selv prøvet i forbindelse med skoldkopper og kløe, Og jeg ved heller ikke helt hvad jeg skal tænke om det. Men jeg læste, at man kan koge en god portion ærter, som man blender til en pasta. Denne pasta smøres så på huden, hvor man lader den sidde i en times tid.

Det skulle være kendt i Indisk medicin, at grønne ærter kan hjælpe med at heale blæner og lignende. Og de indeholder B6 vitamin, C vitamin og Folsyre og skulle virke ved at bekæmpe inflammationen og dulme den irriterede hud.

TIL TOP

16. Ingefær

Endnu et lindrende skoldkopper bad, skulle være ingefærpulver (reklamelink) tilsat badevandet. De fleste har måske allerede hørt om ingefærens egenskaber som anti inflammatorisk, og som immunbooster.

Brug ingefær i et Lindrende skoldkopper bad

TIL TOP

17. Kosten

Hvilke fødevarer hjælper?

 • Figner
 • Frisk frugt- og grøntsagsjuice (også for at undgå dehydrering i tilfælde af feber)
 • Fødevarer rig på C, E og A vitamin
 • Purerede grøntsager
 • Smoothie (af friske frugter og grønt)
 • Havregrød
 • Yoghurt
 • Supper

Hvis du har brug for tips og inspiration til, hvordan du kan få flere grøntsager i dine børn i det daglige, så vil jeg klart anbefale denne bog fra Anette Straadt: Giv dit barn en GRØN gave for livet (reklamelink).

Du kan også tilmelde dig mit nyhedsbrev om tips til børnesundhed herunder

-Så modtager du samtidig også min oversigt med 5 steps til sundere børn:

5 trin til sunde børn, og hvordan du kan styrke dit barn

Koriander og gulerødder suppe

Åbenbart er det i andre kulturer kendt, at en suppe lavet på gulerødder og med koriander, skulle være meget gavnlig i behandlingen af skoldkopper.

Suppen laves ved at koge 100 g gulerødder og 60 g koriander i cirka 2½ kop vand. Man skal så lade suppen koge, indtil halvdelen af vandet er fordampet. Drik så det tilbageværende væske, og spis også gerne de kogte gulerødder og koriander for at få mere effekt.

Lindring af skoldkopper med gulerod og koriander suppe

Hvilke fødevarer skal man undgå?

 • Meget bearbejdede fødevarer
 • Nødder
 • Chokolade
 • Koffeinholdige drikke
 • Meget salt mad (da det kan medføre dehydrering)

TIL TOP

Del dine erfaringer med lindring af skoldkopper

Jeg håber du vil kunne bruge nogle af disse råd til at lindre dine egne eller dit barns skoldkopper. Det er aldrig sjovt at se sine børn syge, og man vil jo bare at de hurtigst muligt kommer ovenpå igen.

Hvis du har erfaringer med nogle af disse husråd, eller hvis du kender til helt andre gode råd mod skoldkopper og kløe? Så del det gerne herunder i en kommentarer. Det er nemlig altid dejligt at høre om andres erfaringer og oplevelser.


Dette indlæg blev oprindelig skrevet 7. november 2018 – Men er efterfølgende opdateret for at sikre indholdet stadig er gældende.

2 kommentarer til “Lindring af skoldkopper (i bad) – 17 gode råd”

 1. Pingback: Har du en seng der knirker? Sådan undgår du det let • Come What May

 2. Pingback: Ramt af børnesygdomme • Come What May

Skriv en kommentar

Hjemmesiden bruger cookies - Nogle bruges til statistik og andre sættes af tredjeparts tjenester. Ved at klikke videre accepterer du brugen af cookies.