5 grønne tiltag i køkkenet

I dag vil jeg skrive lidt om vores erfaringer og oplevelser med at gå mod et mere “grønt køkken” / zero waste. Nogle af tiltagene har jeg allerede været inde på i tidligere indlæg.

Genbrug af plastemballage

Vi bor desværre i en by, hvor det ikke er så let at komme til løs-vægts butikker. Derfor køber vi vores madvarer i normale supermarkeder, og her er det svært at undgå plastemballage. Især fordi vi køber mange økologiske varer, som oftest er pakket ind. Enten for at sikre en længere holdbarhed i butikken eller for at undgå at blive forvekslet med ikke-økologi.

Men vi begyndte dog at blive kede af al den emballage vi smed ud, uge efter uge. Indtil vi kom til at tænke på, at vi jo kunne genbruge emballagen andre steder i huset.

Jeg har haft mange tanker omkring stofbleer vs engangsbleer… Men vi endte dog med at bruge engangsbleer, hvilket medfører en del affald på badeværelset. Da den store stadig brugte bleer om dagen, havde vi en af de populære blespande, som man køber dyre poser til. Men den har vi slet ikke brugt ved vores yngste pige. For i stedet for blespanden, genbruger vi nu poserne fra bananer, rugbrød, bleer osv. Det har de fordele, at:

  • Vi sparer penge, da vi ikke længere køber dyre poser til blespanden
  • Emballageposerne får et nyt formål, og ikke smides direkte ud
  • Vi får smidt bleerne hurtigere i den store skraldespand, da emballageposerne oftest ikke kan holde meget mere end 2-4 bleer.

Og faktisk passer mange af emballageposerne også til de gængse badeværelses-skraldespande, så det er ikke kun noget “ble-familier” kan gøre 🙂

Alternativ til køkkenrulle

Noget andet vi også begyndte at være trætte af at smide ud, var køkkenrulle. Hold op der bliver brugt MEGET køkkenrulle, når der kommer børn i huset.

Derfor satte jeg mig for, at lave nogle genanvendelige klude af gamle håndklæder og lagner.

grønt køkken

Jeg startede med at lave kludene af håndklæderne. Og disse klude er faktisk rigtig gode, når man har børn, til at vaske dem efter maden. Men også til at tørre op omkring dem, da gamle håndklæder suger godt. Men vi opdagede hurtigt, at de ikke var så gode til at pudse næser i, da de blev lidt for grove. Derfor klippede jeg også et gammelt lagen op i passende størrelser.

Begge klude-typer har vi liggende i køkkenet i en kasse, og når de er brugt smides de til vask sammen med vores øvrige kogevask.

Nu tænker I nok: “Men er det bedre for miljøet, at vaske klude i forhold til at smide køkkenrulle ud…?” Og jeg må indrømme, at jeg ingen videnskabelige beviser har på, om det ene er bedre end det andet. Men den følelse jeg får ved ikke at smide så meget ud, er nok for mig. Og derudover sætter vi jo aldrig en vask i gang KUN med kludene. De bruges til at fylde vaskemaskinen op, når den alligevel skal sættes i gang.

Bomuldskarklude

hæklet karklud grønt køkken

 

Dette tiltag har jeg godt nok allerede skrevet om tidligere (her og her). Men det er også noget af den nemmeste ændring at lave i sit køkken. Vi havde tidligere rigtig mange af de blå, gule og røde engangs (plastik) klude, som vi vaskede efter hvert brug. Men da det så kom frem, at de afgiver plast-partikler ved vask, stoppede vi med det.

Vi startede så med at købe nogle enkelte bomuldskarklude. Og så var det jeg satte mig ned og begyndte at hækle klude. Det er ikke fordi jeg satte en masseproduktion i gang, for herhjemme løber det fint rundt med en 10-12 karklude.

 

 

The i løsvægt

Vi har altid været the-drikkere og jeg er også opvokset med urte-the. Derfor har dette tiltag heller ikke været svært at få implementeret herhjemme. Vi køber nemlig det meste af vores the i løsvægt og økologisk. På den måde, kan man også selv blande den the-blanding man mest er til.

Stof thepose

Som basis the har vi altid kamille- og brændenældethe i huset. Derudover fik vi for nogle år siden tørret en stor mængde mynte fra haven, som vi stadig bruger af. Mynten giver en virkelig dejlig smag til theen.

Oftest, når vi laver the, laver vi det direkte i kanden uden filter. Hvis man (læs “børnene”) helst ikke ville have smulder med i koppen sier vi det. Men ellers drikker vi det mest bare “med det hele”.

Hvis jeg en dag gerne vil have mig en enkelt kop the, bruger jeg én af de stof the-poser, som jeg syede for godt et år siden. Så føles det næsten som en “købe-the”.

Når vi får the-drikkende gæster på besøg, laver vi som regel en kande med urtethe, men vi har dog også stadig økoloiske the-breve, som de kan blive budt på.

Bee’s Wraps

grønt køkken

Men mit ynglings-tiltag for at opnå et grønt køkken er mine Bee’s Wraps. Det er så dejligt, hver gang vil lægger et stykke stof over en skål i stedet for stanniol eller vitawrap. Og faktisk tror jeg ikke vi har købt nyt stanniol/vitawrap siden jeg lavede de første Bee’s wraps.

Vi bruger Bee’s wraps til at dække rester fra aftensmaden. Men de kan også bruges til madpakken, her gerne med en elastik omkring (selvom Bee’s wrap i sig selv kan formes med varmen fra hænderne, pga. bivoksen).

 

 

 

 

Grønt køkken

Det var mine 5 bud på zero waste i køkkenet. Har I andre tiltag, som I vil dele? Så smid en kommentar.

Det kunne da være dejligt, at kunne udvide med 5 tiltag mere 🙂

Skriv en kommentar

Hjemmesiden bruger cookies - Nogle bruges til statistik og andre sættes af tredjeparts tjenester. Ved at klikke videre accepterer du brugen af cookies.