I dag blev jeg endelig færdig, med et at de største projekter jeg har kastet mig ud i. Nemlig en ny fold ud pusletaske, med inspiration fra Ida Isings pusletaske. En lille video-demontration af mit endelige resultat kan ses på min Instagram profil 🙂
Jeg vil i dette indlæg beskrive min fremgangsmåde, og jeg vil prøve at gøre det så simpelt, som muligt. Men der er meget arbejde i sådan en pusletaske og mange billeder 🙂
Materialer til fold ud pusletaske
Jeg har brugt nedenstående materialer til min pusletaske:
- Kraftig lærred til ydersiden 1 x 1,4 m (oekotex 100 % bomuld / twill)
- Mønstret stof til indersiden 1 x 1,4 m (oekotex 100 % bomuld)
- Regntøjsstof / PUL 0,4 x 1,4 m (oekotex 100)
- Hoppyskum 32 x 56 cm
- Gjordbånd ca. 3 m (til hank)
- Anoraksnor ca. 40 cm
- Aflang træknap (reklamelink)
- Velcrobånd (reklamelink)
- Lynlås 30 cm
Der er mange dele at holde styr på, men jeg har prøvet i nedenstående måltegning, at tegne op, i hvilke mål jeg har klippet de forskellige materialer/stoffer i:
Quick-guide til fold ud pusletaske
Inden jeg gik i gang med projektet, gjorde jeg mig mange tanker om, i hvilken rækkefølge de forskellige dele skulle syes. Her kommer en lille opsummering af de tanker jeg endte ud med:
- Opklip stof til yder- og inderstof (jeg valgte 2 forskellige farver)
- Stryg vlieseline på yderstof / lærred
- Sy velcrobånd på inderstof til indvendige lommelukninger og til fastgørelse af madras
- Sy yder- og inderstof sammen ret mod ret
- Vend og lav stikning i kanten
- Sy de indvendige lommer
- Sy velcro i hjørner til “lukning af side flapper”
- Opklip stof til yderlommer (her valgte jeg samme 2 farver stof, som ved yder- /inderstof) (pkt 8-12kan undlades, hvis man ikke vil have udvendige lommer)
- Sy udvendige lynlåslomme sammen, med “pæn” udvendig og indvendig side
- Sy udvendige velcrolomme, med “pæn” udvendig og indvendig side
- Sæt udvendige lommer fast med knappenåle
- Sy top og bund fast på begge udvendige lommer
- Opklip gjordbånd og sy enderne sammen
- Sæt gjordbånd fast med knappenåle – sørg for at gjordbånd danner “siderne” på de udvendige lommer
- Sy gjordbånd fast
- Forbered materialer til lukning/knap
- Lukning/knap syes på toppen af pusletasken på begge sider
- Opklip madras og madrasbetræk
- Sy velcro bånd på madrasbetræk (svarende til velcrobånd syet på pusletaskens inderside)
- Sy madrasbetræk med kuvertlukning (ret mod ret) – afrund evt. hjørnerne
- Madrasbetræk vendes og madrassen skubbes ind
- Madrassen kan nu med velcrobånd sættes på pusletasken
- Færdig
Nu kommer der lidt billeder og evt. uddybende forklaringer af min proces:
Selve pusletasken
De 2 forskellige stoffer opklippes i 140 x 72 cm og vlieseline i 44 x 72 cm:
Midten på yderstoffet og vlieseline mærkes op, og vlieselinen stryges på i midten af yderstoffets vrangside (husk limsiden ned, og evt. beskyttelsesstof ovenpå, for ikke at risikere at få lim på strygejernet):
Her ses vlieselinen, der er strøget på yderstoffet:
Velcro til inderlommer og madras
Alt efter hvordan man gerne vil have sine inderlommer placeret/hvilken bredde, mærkes de op på inderstoffet, og der sættes velcrobånd (den “bløde” del) fast med knappenåle (dette kan udelades, hvis man ikke vil have velcrolukning på sin pusletaske). Her skal der tages højde for, at ca 1-2 cm i hver side vil gå til sømmerum, når inder- og yderstof syes sammen. Jeg valgte i hver side at have to små lommer og én stor:
I midten sættes også velcrobånd (igen den “bløde” del) fast med knappenåle. Dette skal senere bruges til at holde madrassen fast (undskylder det ret uskarpe billede…):Alle velcrobånd syes nu fast:
Yder- og inderdstof lægges ret mod ret: Der syes nu med ca. 1 cm sømmerum rundt i hele kanten (husk dog at lade et hul stå åben til at vende arbejdet):
De fire hjørner klippes, for at undgå at hjørnerne buler, når stoffet vendes:
Kanten stikkes
Arbejdet vendes til retsiden, og hullet vi brugte til at vende, lukkes med en stikning, som også laves rundt langs hele kanten:
Herunder ses kanten, der har fået en stikning:
Invendige lommer
Nu kan de indvendige lommer laves. Arbejdet bredes ud med indersiden opad. Nu foldes hver side ind, til den dybde man ønsker sine lommer i. Mine lommer er ca. 24 cm:
Med en stikning syes enderne nu sammen, langs yderkanten, så du har én stor lomme på hver side af din pusletaske:
Herefter syes en søm, hvor man gerne vil have sine lommer til at være (mine søm er syet, så to lommer i hver side har en bredde på ca. 17 cm, og den sidste lomme i hver side en bredde på ca. 34 cm). For at sikre en lige søm, tog jeg et stykke papir til hjælp, som jeg så kunne bruge til at sy efter: Nu er der lommer i din pusletaske 🙂 : For at kunne holde sammen på “lomme-siderne”, når pusletasken skal lukkes, syede jeg velcrobånd i de fire hjørner og i midten af kanten. I den ene side på ydersiden (den “bløde” del) og i den anden side på indersiden (“modhager” delen):
Udvendige lommer
Så klippes stoffet til de udvedige lommer jf. måltegningen øverst:
Lynlåslomme
Jeg startede med at sy lynlåsen fast på den øverste del af min lomme. Dette blev gjort, ved først at lægge inderstoffet med retsiden op, derefter placere lynlåsen også med retsiden op, og så den flugter inderstoffets øverste kant. Til sidst lægges yderstoffet øverst med retsiden ned, og igen skal man sikre, at de øverste kanter flugter. Der skiftes nu til lynlåsfod på symaskinen, og der syes så tæt på lynlåsen, som muligt:
Herefter syes den anden langside, af de to stykker stof, sammen (så lynlåsen “ligger” inden i):
Nu skal stoffet vendes, så lynlåsen kommer “udenfor”. Det kræver lidt fingersnilde og jeg var glad for min nye vendenål 🙂
Nu skal bunden af lommen også syes fast på lynlåsen, hvilket gøres på samme måde, som ovenfor, hvor lynlåsen lægges i mellem inder- og yderstoffet (toppen, som vi lige har syet på lynlåsen, ligger også i mellem de to lag stof). Og igen syes også den nederste kant:
Stoffet vendes igen til retsiden, og du skulle nu gerne have en “lomme” som ligner den herunder:
Og her fra “bagsiden”.
En god idé er nu at stryge stoffet omkring lynlåsen, og at lave en stikning langs lynlåsen for at sikre man ikke kommer til at lyne ind i stoffet ved brug.
Da jeg havde købt en lynlås, der var rigelig lang, syede jeg en tæt zig-zag i begge ender (for at lynlåsen ikke kunne lynes af) og klippede det overskydende lynlås væk:
Velcrolomme
Velcrolommen er mere simpel. De to store stykker stof lægges ret mod ret, og det samme med de to små stykker, og der syes langs den lange kant:
Begge dele vendes til retsiden:
Og der syes en stikning på “bundens” øverste kant og “toppens nederste kant. De to andre sider behøver ikke stikning, da dette sker senere, når lommen syes på din pusletaske:Nu kan der syes velcrobånd på kanterne med stikningen, for at lommen kan lukkes (jeg valgte at sy “modhager” delen på toppen/indersiden og den “bløde” del på bunden/ydersiden): Nu har lommen en lukning:
Hank og udvendige lommer syes på din pusletaske
Jeg lagde nu min pusletaske ud, med ydersiden op, og placerede de udvendige lommer, hvor jeg ønskede dem. Jeg valgte, at de begge skulle placeres ca. 7 cm fra den øverste kant i begge sider:
Her ses begge lommer fastgjort med knappenåle (de skal placeres med “bunden” mod hinanden, da det midterste bliver taskens “bund”):
Nu syes lommerne fast i bund og top med en stikning, så tæt på kanten som muligt (da jeg brugte 2 forskellige farver stof, som inder-/yderside, skiftede jeg her min undertråd ud med en grå, som ses mindre tydeligt end sort på mit grå inderstof). Her er toppen syet på:
Og her er bunden syet på:
Hanken syes på pusletasken
Nu klippes gjordbåndet i den ønskede længde, og enderne syes sammen (sørg for at gjordbåndet ikke snor sig):
Jeg spredte nu de to ender ud til hver side og zig-zaggede for at holde dem på plads (nu har jeg skiftet trådfarve til grå både på over- og undertråd):
Så satte jeg gjordbåndet fast med knappenåle langs siderne på de udvendige lommer (med en afstand på ca. 24 cm):
Og herunder kan det måske anes, at gjordbåndet er syet fast.
Toplukning
Til toplukningen på min pusletaske, valgte jeg at bruge anoraksnor, en aflang træknap jeg havde og så lidt af mit gjordbånd. Gjordbåndet er klippet i ca. 10 cm bredde og så med skrå hjørner i toppen:
Efter at have trukket min knap på det ene stykke anoraksnor, samlede jeg de to ender med en zig-zag:
Finish på knappen
Så lagde jeg den zig-zaggede ende på mit stykke gjordbånd, som vist herunder:
Og så foldede jeg gjordbåndet omkring enden på anoraksnoren, for at skjule den:
Jeg gjorde det samme med anoraksnoren uden knappen, og syede en søm på tværs af begge, for at holde på gjordbåndet (det blev en næsten usynlig søm, da trådfarven passer til gjordbåndet):
Så fandt jeg på min pusletaske, hvor jeg ville have placeret lukningen, og satte den fast med en knappenål:
Og syede så gjordbpndet fast langs hele kanten:
Madrassen
Så har vi et step tilbage – madrassen 🙂
Først klippes madrassen i den ønskede størrelse, og stoffet til madrasbetrækkes klippes også (det er her jeg bruger regntøjsstoffet/PUL for at sikre let afvaskning). Da min madras er lidt tyk (3 cm), valgte jeg at klippe stoffet til betrækket tæt på selve madrassens størrelse, for at “holde”/”presse på madrassen.
Velcro syes på madrassen
Inden betrækket blev syet sammen, fandt jeg placeringen af de velcrobånd, der skal sikre at madrassen sidder fast på pusletasken. Og velcrobåndet blev syet fast. Da jeg havde syet den “bløde” del fast på selve pusletasken, er det “modhager” delen, der syes på her:
Så vendte jeg stoffet ret mod ret (med overlap til kuvertlukning på bagsiden, som måske kan fornemmes på billedet herover), og syede langs begge sider. Herefter afmærkede jeg en afrunding i alle fire hjørner med en farveblyant. Og langs denne afmærkning syede jeg nu også:
Så klippede jeg overskydende stof i hjørnet væk:
Og vendte betrækket til retsiden:
Og med lidt asen og masen fik jeg madrassen ind i betrækket:
Den endelige pusletaske
Nu kan madrassen hæftes til pusletasken med velcrobåndet, og pusletasken er klar til brug:
Her ses tasken lukket sammen, og et lille sneakpeak ned i lynlåslommen:
Se demonstration af fold ud pusletaske
Der ligger, som skrevet i starten, en kort demonstration af tasken på min Instagram profil og på youtube.
Spændende, om du er kommet helt her ned til bunden… For det var vist den længste vejledning jeg har lavet til dato… Men jeg håber da nogen har fået mod til at prøve selv. Og hvis du har, vil jeg meget gerne også se dit resultat, så del endelig et billede på de sociale medier.
Og sig’ endelig til, hvis der skulle dukke nogle spørgsmål op 🙂
God arbejdslyst.
11 kommentarer til “DIY – Flot fold ud 2 i 1 pusletaske (pusleplads og taske)”
Halløj. Super fin diy. Har netop fulgt den, og lavet en pusletaske, dog lidt anderledes end din, men jeg har i store dele fulgt din diy. Jeg synes dog at det er lidt underligt at du syr hanke på til sidst, da det giver syninger inde i tasken, for mig giver det mest mening at gøre det på yderstoffet alene, så man ikke få de store syninger.
Hej Inge,
Tak for din kommentar, og dejligt at du har kunne bruge min vejledning.
Jeg kan godt følge din kommentar. Men på min endelige pusletaske er syningerne fra hankene ikke noget man lægger mærke til, da de bliver dækket af madrassen.
Som jeg husker der, var mine tanker, da jeg syede pusletasken, at det ville give lidt ekstra stabilitet, at hankene blev syet på begge lag stof. Men fint, hvis det også fungerer med kun at sy dem på yderstoffet 🙂
Mvh Rikke
Hej og tak for god diy. jeg går selv i gang med pusletaske inspireret af din lige så snart jeg har tid til det..
I din pusletaske, der har du, så vidt jeg har forstået, syet “igennem” hele tasken når du har bukket ind og syet lommer fast.. kan disse syninger ikke ses på ydersiden eller hvordan? Måske er det mig der har misforstået guiden 🙂
Tak for svar.
Katrine
Hej Katrine,
Tak for din kommentar – og del endelig et billede, når du får lavet din pusletaske 🙂 Det er altid så dejligt, at se andres udgaver.
Og ja, jeg syede “igennem” tasken, da jeg syede lommerne. Men syningerne er ikke synlige, når tasken er foldet helt sammen, men “kun” synlige på de sider, der foldes ind (du kan måske fornemme syningerne på det 2. sidste billede herover).
Håber det besvarer dit spørgsmål?
Og god arbejdslyst.
Mvh Rikke
Super flot og meget inspirerende resultat!! Vejledningen er forståelig og tilstrækkelig detaljeret – dejligt! Jeg tror jeg vil give mig i kast med den. Hvad tænker du om at bruge et mere vandafvisende materiale på ydersiden i stedet for det krftige lærred? Bævernylon eller regntøjsstof? Har du manglet lommer (udover lynlåslommerne) på ydersiden eller i midten/indersiden af tasken, når den har været lukket?
Hej Julie.
Mange tak for det. Og jeg er glad for at kunne inspirere ☺
Mht. et andet materiale til ydersiden, tænker jeg det kunne være et godt alternativ. Det jeg desværre har oplevet med det stof jeg valgte er, at det let fnulre… Og det vil bævernylon eller regntøjsstof ikke. Men jeg har dog aldrig selv syet i de to materialer, så ved ikke om det kan give problemer?
Mht. lommer, synes jeg ikke jeg har manglet. Og har heller ikke så ofte brugt de udvendige lommer (hvis man har meget i disse lommer, kan det mærkes, når baby skal skiftes).
Hvis jeg skulle lave noget om mht. lommer, ville det nok være at udskifte velcro lukning på den ene udvendige lomme, til ex. en knap, da den nu ofte springer op, når der er noget i den.
Hvis/når du har syet din taske, må du endelig vise/dele et billede af den. Det er så hyggeligt at se andres løsninger ☺
Rikke
Pingback: Måneden der gik - Februar 2017 - Sommerhus, skoldkopper og farvel til vuggestuen
Pingback: 2 år med bloggen
Pingback: DIY - Giv din gamle taske nyt liv
Vildt … stort projekt… og omfattende beskrivelse og FLOT resultat.
Tak for det. Jeg er også selv godt tilfreds. Glæder mig til at tage den i brug 🙂