Hjemmelavet turbo rugbrød

Vi har de sidste måneder bagt vores eget brød hver weekend. Det har været grovboller med rester fra vores grøntsagsjuice og så denne hurtige udgave af rugbrød.

Det er en opskrift, der kommer fra “Tøsekogebogen” – “Turbo-rugbrød”, som laves uden brug af surdej.

Mandag morgen fik vi igen bagt to rugbrød – denne gang med stor hjælp fra M, og hendes dukke “Baby”, som også skulle sidde med (det er ikke mig, der har arrangeret dukken på billederne, men M selv – hun havde også en vældig snak med dukken under processen 😉 ).

Ingredienser – Turbo-rugbrød

Til 1 rugbrød
  • 25 g gær
  • 2½ dl lunkent vand
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker (eller honning)
  • 2½ dl kærnemælk
  • 3/4 dl solsikkefrø
  • 3/4 dl græskarkerner
  • 300 g groft rugmel
  • 200 g hvedemel
  • Frø/kerner til pynt
  • Brødform

Vi plejer altid at tilpasse vores bageopskrifter til, hvad vi lige har i skufferne. Så i mandags blev solsikkefrø og græskarkerner erstattet af fem-kornsblanding og hørfrø (som jeg også synes er lidt mere børnevenligt). Og da vi sjældent bruger ren hvedemel blev det denne gang erstattet med en kombination af speltmel og grahamsspeltmel.

Fremgangsmåde til Turbo rugbrød

Først hældes lunkent vand i en stor skål (vi plejer at koge noget vand og så blande med koldt til det har rette temperatur – hverken for koldt eller varmt). Herefter smuldres gær i vandet, og sammen med salt og sukker røres der nu i skålen, til gæret er opløst (som det ses på billedet, kan man med fordel have sin dukke under den ene arm, mens man rører med den anden 😉 ).

Nu tilsættes kærnemælken. Lidt efter lidt tilsættes også mel og kerner, mens der røres.rugbrødNu skal dejen kommes i formen (som vi “bare” forer med bagepapir). Jeg bruger en almindelig ske til at få dejen i formen, som jeg også bruger til at glatte overfladen, inden kerner til pynt drysses og trykkes ned i brødets overflade.

Fra dej til rugbrød

Brødet er nu klar til ovnen. Og det sættes ind i en kold ovn, der tændes på 160 grader varmluft eller 175 grader uden varmluft. Og brødet bages i 1½ time. (vi havde denne gang forvarmet ovnen, og gav derfor kun brødet 1 time og 20 minutter, og det blev fint alligevel).

Brødet tages ud af formene med det samme og sættes på en rist for at køle af.

Så på omkring 2 timer har man friskbagt rugbrød. Mmm 🙂rugbrød

Da vi primært bruger rugbrød i weekenderne, halverer vi brødene og lægger dem, som vi ikke skal bruge med det samme, i fryseren. Så kan vi tage et halvt brød op et par timer før vi skal bruge det (så det kan nå at tø op), og det smager næsten ligesom var det nybagt.

2 kommentarer til “Hjemmelavet turbo rugbrød”

Skriv en kommentar