Før vi stod som nybagte forældre, tænkte vi ikke så meget over, hvordan vi skulle få vores ufødte baby til at sove. For laver de andet end at sove de første par måneder? Udover at skulle ammes og skiftes selvfølgelig…
Til det spørgsmål kan vi så nu svare: Ja, vores første lille baby lavede klart andet end at sove, spise og skide – hun var vågen… Og ikke nok med det, hun skreg meget af tiden, når hun var vågen. Så søvn blev hurtigt et emne, der kom til at fylde rigtig meget for os. Om natten var hun i de første par måneder rimelig god til at “sove igennem” (når vi først langt om længe havde fået hende til at sove) – Men det var en helt anden situation om dagen. Her sov hun nærmest ikke længere end en halv time ad gangen.
Hvad gør man så, for at få sin baby til at sove? Ja i mit tilfælde så googlede jeg – og tog selvfølgelig også imod gode råd fra alle omkring mig. Nogle råd virkede for os, mens andre i første omgang ikke virkede.
Herunder har jeg prøvet at samle nogle af de råd jeg fik fra vores omgangskreds / googlede mig frem til / egne “erfaringer”:
1) Undgå overtræt baby
Der gik noget tid før vi opdagede, at det var noget vi skulle være opmærksomme på (ikke at vi med vilje gjorde hende overtræt) – for åbenbart bør nyfødte ikke være vågen i meget længere tid end en halv time ad gangen – før de risikerer at blive overtrætte. Og nogle babyer bliver også lettere overstimuleret end andre.
Det var derfor noget vi tog til os. Men vi oplevede dog, at det kunne være ret svært at overholde den halve time, da man jo lige skal nå at amme og skifte ble, før baby kan lægges til at sove igen…
Men vi mærkede helt klart en forskel, da vi reducerede i varigheden af de vågne perioder…
2) Hop, vug, rok
Ja, det endte jeg tit med i de første par måneder… At gå rundt i stuen med hende i armene. I første omgang bare for at få hende til at stoppe med at græde. Når det så lykkedes, fortsatte jeg til hun så også (forhåbentlig) faldt i søvn.
Jeg oplevede, at det faktisk var bedst, hvis jeg brugte ret voldsomme bevægelser. Så op og ned i knæene, frem og tilbage med armene. Pilates bolden blev også flittigt brugt til at “hoppe” på.
Hvis/når jeg så endelig fik hende til at sove på denne måde, lykkedes det nogle gange at få listet hende forsigtigt over i sin lift, andre gange “turde” jeg ikke gøre forsøget, men fik i stedet for kantet mig ned i sofaen, hvor jeg så kunne sidde i en akavet stilling til hun vågnede igen…
Men trygheden i at ligge i mors arme er også vigtig for sådan en lille størrelse.
3) En tur i barnevogn får en baby til at sove
Et af de råd vi også fik fra mange var, at vi bare skulle lægge hende i barnevognen og så gå en tur til hun faldt i søvn. Egentlig er det et godt råd – medmindre ens baby skriger fra det øjeblik hun bliver lagt i barnevognen og indtil man når hjem igen… Og har man oplevet det de første par gange, så mister man lysten til at blive ved med at prøve (og man kan næsten også helt miste modet til at gå udenfor en dør).
For… det er bare ikke sjovt at gå op og ned af gader med en skrigende barnevogn.
Derfor endte vores pige ofte med at sove inde i stuen i sin lift.
4) Tildæk øjnene
Noget af det vi tilgengæld opdagede virkede godt på vores lille skrighals var, hvis vi lagde en stofklud henover hendes øjne. Så kunne hun ikke ligge og kigge rundt.
Jeg må indrømme, at den dag jeg googlede mig frem til denne løsning, troede jeg ikke meget på succes. Men kluden blev lagt over hendes øjne og så gik jeg en tur ud i køkkenet. Efter et par minutter gik jeg tilbage i stuen for at tjekke om hun var OK, da hun ikke havde sagt en lyd. Og så blev jeg noget overrasket, for hun var faktisk faldet i søvn!!
Efter den dag blev det nærmest et fast ritual, at hun skulle have kluden over øjnene, når hun blev lagt. At vi brugte en “amme” klud havde nok også noget at sige, da den derved “duftede” af mælk og mor 🙂
Selv den dag i dag, har hun en klud ved siden af sig til sin middagslur i vuggestuen, og i sengen om natten – nu hun hiver den nu selv over øjnene, når hun er klar til at sove 🙂 (update d. 6. november 2018: som 4 årig kan man stadig bruge sin klud, når man sover 🙂 )
5) Svøb
Noget vi også brugte med succes var at svøbe hende stramt i et bomuldstæppe. Det virkede både om dagen og om aftenen, hvor der også skulle kæmpes lidt før hun gav efter for træthed. At blive svøbt skabte en tryghed for hende, og hun kunne ikke ligge og fægte med armene. Derved kunne hun også meget bedre finde roen til at falde i søvn.
Man kan finde mange vejledninger til at svøbe babyer, men det der virkede for os, var at bruge et kvardratisk bomuldstæppe, hvor vi
- foldede det ene hjørne lidt ned.
- lagde vores datter med hovedet på det foldede hjørne (så hun lå diagonalt på tæppet).
- foldede de 2 “sidehjørner” hen over brystet, rundt om armene og under kroppen.
Her er man selvfølgelig nødt til at tjekke, at babyen ikke får det for varmt.
6) Musik/vibrationsbamse
I barselsgave fik vi denne Fisher-Price musik elefant. Det skulle vise sig at blive en af de bedste gaver vi fik… Når elefanten bliver trykket på hjertet spiller den forskellige (meget behagelige) vuggeviser i cirka 10 minutter. Og ikke nok med at den spiller behagelig musik, så vibrerer den også, hvilket også så ud til at have en meget beroligende effekt.
Den var så effektiv hos os, at den blev fast inventar i både autostol, lift/barnevogn og seng for at få hende til at slappe af/sove. Nogle nætter vågnede vi endda op til musikken fra den, fordi hun kom til at sparke til den – men jeg vil nu hellere vækkes af lidt behageligt musik end til gråd, og oftest fik musikken og vibrationen hende også til at sove videre om natten, selvom hun kort vågnede op.
Jeg tænker der findes andre typer, men vi har i hvert fald været meget glade for denne. Og I kan evt. se/høre den i drift på youtube: Link til youtube
7) Hjælp videre til næste søvn
Hvis/når jeg så først havde fået hende til at sove, kunne jeg ikke selv lægge mig (selvom det var det jeg ofte havde mest lyst til), da der var meget stor sndsynlighed for, at jeg kun lige kunne nå at få hovedet på puden, før hun ville vågne op igen.
Til gengæld fik jeg det råd, at stå klar 30-45 minutter efter hun var faldet i søvn, for at hjælpe hende videre til den næste søvn (som skifter cirka hver halve time/tredje kvarter).
Men hvordan hjælper man så en baby til at sove videre?
- Hvis hun/han er faldet i søvn i barnevognen, mens den var i bevægelse (som dog sjældent skete), kan man med fordel stille sig ud cirka efter 30 minutter og så igen begynde at rokke med barnevognen (Det lykkedes ikke for mig hver gang, men jeg kunne være heldig).
- Hvis hun/han er faldet i søvn til musik, kan man prøve igen at tænde for musikken, når de 30 minutter er gået (der er blevet trykket på elefantens hjerte mange gange hjemme hos os 🙂 – også om natten).
- Hvis hun/han er faldet i søvn med sut, så stå klar til at hjælpe med sutten, hvis baby vågner fordi hun/han mister sutten.
Jeg håber du kan bruge nogle af disse råd. Og hvis du har andre erfaringer, er du velkommen til at lægge en kommentar med dit bedste tip til at få en baby til at sove.
/Rikke 🙂