Julegaver – hvad handler det egentlig om?

IMG_20151203_125359Jeg havde i dag, mens jeg arbejdede, radioen til at køre i baggrunden, hvor ét af temaerne i “Formiddag på 4’eren” var:

Vi forbrugsfester her i juletiden, og pessimisterne mener, at vi styrer direkte mod en ny finanskrise – mens optimisterne tror på, at forbrugsfesten er under kontrol.

Egentlig synes jeg det er en relevant diskussion. Især her op til jul. Hvad skal vi bruge penge på, og hvor mange penge skal vi bruge?

Men det er også en snak, der er relevant resten af året. Har vi egentlig brug for alt det vi køber?

Jeg er selv meget letpåvirkelig overfor eksempelvis reklamer, og jeg kan mærke, at efter vi ikke længere modtager reklamer med posten, så får jeg ikke samme behov eller trang til at købe nyt. Selvfølgelig fordi jeg ikke bliver fristet og præsenteret for alt det i reklamerne, som ”man bare ikke kan leve uden”.

Men jeg har opdaget, at jeg faktisk lever helt fint uden at skulle købe nyt hele tiden. 🙂

Julegaver og adventsgaver…

Tilbage til juleindkøbet, så har jeg de sidste par år ikke gået så meget op i julegaver som tidligere. For det første synes jeg altid det er svært at finde på noget at ønske sig. For hvis der er noget jeg virkelig har brug for, så køber jeg det selv. Så det der kommer på ønskesedlen er ofte noget, som jeg egentlig ikke har brug for – Men man skal jo ønske sig noget…

Og så igen den anden vej. Faktisk kan jeg godt li’ at give gaver til familie og venner. Men jeg har også altid enormt svært ved at finde på noget at købe. Og så kan jeg heller ikke lade være med at have i baghovedet, at man højst sandsynligt ville kunne få meget mere for pengene efter nytår…

Sidste år, da vores datter kun var ½ år, havde vi ikke forberedt advents-/pakkekalender. Eller det vil sige hendes faster havde syet en fin julesok til hende, som hun fik 1. søndag i advent. Og herefter var der en lille ting til hver af de næste 3 søndage i advent. 🙂

Men i år har vi så været ude at købe adventsgaver og der er igen kommet adventsgaver fra fasteren. Det forpligter jo at have lavet en julesok 🙂

Vi har derfor valgt at fordele gaverne på henholdsvis lørdag og søndag, så det er blevet til ”weekend-gaver”.

Men egentlig kan jeg ikke lade være at tænke på, hvor meget hun overhovedet registrerer på nuværende tidspunkt? Selvfølgelig syntes hun det var sjovt, da vi lørdag og søndag morgen i weekenden spurgte, om hun kunne finde noget i sin sok. Men når gaven så er pakket op er hun med det samme videre med noget andet…

Hvad handler julen egentlig om?

Og hvad så med juleaften? Allerede sidste år væltede det ind med gaver til en pige på et halv år. En pige, som overhovedet ikke gik op i det eller vidste hvad det drejede sig om. Så jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan det bliver de næste par år.

Jeg forstår jo godt at bedsteforældre og moster/faster/onkel gerne vil forkæle hende. Og jeg synes da også at der skal være nogle gaver under træet, som man kan hygge sig med at pakke op. Men ville hun ikke få lige så meget ud af ”bare” at få en lille ting af dem hver? Så vil man også juleaften have mere tid, til at sidde og hygge med at pakke gaverne op i ro og nyde det man får. I stedet for at det skal stresses igennem, fordi vi skal nå at pakke x antal gaver op før midnat…

For hvad er det egentlig der giver os værdi? Er det ikke samværet og hyggen ved julen? Og kan man ikke blive lige så glad for “få billige gaver” som for “mange dyre”?

Handler det egentlig ikke om at blive glad for at ens familie og venner har købt noget, som de synes man skulle have?

1 kommentar til “Julegaver – hvad handler det egentlig om?”

  1. Pingback: Ideer til grønne julegaver og gaveindpakning

Skriv en kommentar