Har du prøvet Dryer Balls?
Jeg hørte første gang om Dryer Balls / uld tørrebolde for flere år siden. Dryer Balls er bolde, der skala hjælpe med at forkorte tørretiden i tørretumbleren, og også være med at til gøre tøjet mere blødt og mindre statisk.
Som altid, når jeg læser om noget nyt, var min første tanke, at jeg da selv måtte kunne lave sådan nogle bolde.
- Fordi jeg ofte er lidt nærig til at betale den fulde pris for “færdiglavede produkter”
- Fordi jeg nyder at lave ting selv.
Jeg endte derfor også med at tage ud for at købe uld-garn til selv at lave dem. Og faktisk, mens jeg stod og overvejede, hvilken garntype jeg skulle vælge, hørte jeg en reklame køre på en skærm bag mig – og det var så en reklame for Dryer Balls, som disse (reklamelink). Så det opmuntrede mig bare yderligere til at lave mine egne.
Når du skal lave sine egne Dryer Balls, skal du sikre at det uldgarn man vælger, kan filtes. Jeg foretrækker økologisk uldgarn (reklamelink)). Og for at være sikker på at boldene ikke kommer til at smitte af på vasketøjet, købte jeg råhvidt garn. Jeg har dog set på andre sider, at der er brugt forskellige farver – så måske det ikke er noget problem, når boldene først er klar til brug – men denne gang blev det altså “bare” til hvide bolde 🙂
Hvad du skal bruge for at lave Dryer Balls / tørrebolde i uld
- Uldgarn, der ikke er vaskefast – da det skal kunne filtes (ex. økologisk uldgarn (reklamelink))
- En stoppenål eller hæklenål
- En nylonstrømpe (mon ikke du har en gammel liggende der kan bruges 🙂 )
Nu skal der vikles
Først vikler du garnet nogle gange om 3 fingre (tror jeg viklede ca. 10 omgange). Herefter tager du garnet af fingrene, og fortsætter så med at vikle garn på den anden led. Nu er det så bare at fortsætte med at vikle garnet, indtil der dannes en lille bold. Du drejer hele tiden bolden en lille smule for at få viklet garnet i forskellige retninger. Dette for at bolden får en mere rund facon.
Selve processen at lave boldene er ret simpel, især hvis man er vant til at vinde garnnøgler 🙂 Men hvis du ikke er vant til det, kan du herunder se, hvordan du starter en garnnøgle:
Når bolden har den ønskede størrelse klippes garnet, og enden fæstes. (Jeg stoppede med at vikle, da bolden var ca. samme størrelse som en tennisbold – men den kunne sagtens have været større, da den senere krymper).
Jeg prøvede 2 forskellige måder at fæste enden. Både med en stoppenål og med en hæklenål. Jeg synes helt klart, at hæklenålen var lettest at bruge, men hvis du ikke har en hæklenål, kan en almindelig stoppenål sagtens bruges. Jeg fæstede ved at føre enden frem og tilbage, indtil jeg havde brugt det sidste garn.
Jeg gentog nu det ovenstående proces fem gange mere, så jeg endte op med seks bolde (brugte 4 nøgler filtgarn). Hvis du laver boldene større ville du nok sagtens kunne nøjes med færre bolde. Og som det ses herunder blev mine bolde heller ikke lige store. Men sidste step er nu, at få boldene til at filte.
Filtning
Til denne del tog jeg en nylonstømpe, hvor jeg puttede alle mine garnbolde i. Og imellem hver bold bandt jeg et stykke bomulsgarn (jeg har også set at nogen binder en knude mellem boldene i stedet for). Herefter kom nylonstrømpe “slangen” med i vores næste to tøjvaske (først en 40 graders vask og derefter en 90 graders vask). Allerede efter den første var boldene krympet, men det kunne ses at boldene var blevet bedre filtet sammen efter den anden vask. Hvis du ikke bruger 90 graders vaske, skal du nok vaske dem med tre gange i stedet for kun to, for at være sikker på, at de er filtet nok. Men når du kan se de er filtet, er det bare at lægge boldene (stadig i nylonstrømpen) med i tørretumbleren.
Så er det bare at tage dine DIY Dryer Balls ud af nylonstømpen, og voila – dine tørrebolde i uld er nu klar til brug 🙂
Brug af Dryer Balls / tørrebolde til tørretumbler
Når du så næste gang skal tørre tøj i tørretumbleren lægges dine Dryer Balls ind sammen med tøjet. Jeg har læst mig til, at jo flere bolde man bruger (eller jo større boldene er) jo mere forkortes tørretiden. Så det er bare med at prøve dig frem.
Og da vi for tiden ikke bruger almindelig vaskemiddel, men i stedet for sæbenødder (reklamelink), drypper vi en dråbe æterisk olie på hver af boldene før hver tørring, for at give lidt duft til det nyvaskede tøj.
Og når tøjet er tørt, kan du jo enten lade boldene ligge i tørretumbleren til næste gang, eller du kan finde en fin lille kurv at opbevare dem i 🙂
Hvad er dine erfaringer med tørrebolde i uld?
Har du selv erfaringer med tørrebolde, eller har du andre rutiner i forhold til tøjvask og tørring? Hvis du har nogle gode tips til at optimere og gøre tøjvask mere bæredygtigt, så skriv gerne en kommentar herunder.
Dette indlæg blev første gang offentliggjort i marts 2016, men er siden blevet opdateret.
4 kommentarer til “Prøv disse DIY – Dryer Balls / tørrebolde i uld, til at forkorte tørretiden”
Hvad med støjen når den køre ??
Hej Finn.
Tak for dit spørgsmål.
Jeg har faktisk ikke selv tænkt på, at det larmer mere end normalt.
Mvh Rikke
Fedt tip. Det skal prøves! Hvordan virker de så? Jeg har nogle i plastik med pigge på, de virker super godt. Specielt til stofbleer som er tykke i bambus og hamp materialer. Men jeg er vild med tanken om at det er et naturmateriale 🙂 jeg tror faktisk jeg har nogle gamle uldblebukser jeg vil prøve at slagte til formålet. I princippet kunne jeg vel bare sy dem af gamle uldting jeg filter (100% uld) det betyder vel ikke det store at de ikke er kuglerunde. Elsker nemlig at genbruge i stedet for at købe nyt 🙂 mvh. Zia
Hej Zia,
Jeg kan også lide ideen med at genbruge i stedet for nyt, så du kan da prøve at lave dem af filtet uld 🙂 du må endelig vende tilbage hvordan det bliver.
Jeg har ikke selv prøvet med i plastik med pigge, men synes dem jeg fået lavet virker godt. Dog tænker jeg de godt kunne have været lidt større, så der var mere “kraft” i dem 😉
/Rikke