Styrk dit immunforsvar med naturlige produkter

Sommervejret er nu ved at være ovre, og vi kan derfor snart få brug for at skulle styrke vores immunforsvar for at undgå eller stoppe en forkølelse. Jeg har tidligere delt et billede af en “halspastil” fra haven, indeholdende mynte, citronmelisse og stevia. Men egentlig er det ikke de eneste krydderurter, som er gode mod forkølelse. Men kombinationen af de tre er en dejlig mundfrisker 🙂

Derfor besluttede jeg, at skrive dette indlæg med en beskrivelse af nogle af de urter, som siges at virke mod forkølelse og som er de urter jeg selv bruger, når jeg mærker en forkølelse er på vej. Jeg har de sidste par år nemlig døjet med noget, der kunne minde om akut bronkitis, når jeg først bliver forkølet. Og når man, som jeg, helst ikke vil bruge medicin, må man ty til andre midler… (Det kunne også være ingefær switchel)

Timian ved forkølelse

forkølelseJeg bruger enten timian i min the-blanding, når jeg er blevet forkølet, eller jeg laver et vandbad med timian. I følge min gamle urtebog, som jeg har fået af min mormor*, virker timianudtræk bakteriedræbende ved infektionssygdomme. Og timian er sammen med salvie en god “lungete”.

Jeg har selv oplevet, at timian er med til at lindre hoste (løsner slim) og ondt i halsen.

*Helbredende urter af M. Marcus

Salvie

forkølelseSalvien er også én af de krydderurter jeg har i haven, som kommer med i min the-blanding ved forkølelse. Salvien har mange egenskaber, men skulle også have en slimløsende virkning. Salvien har en stærk smag, så det skal man måske vænne sig til.

Både med timian og salvie skal man ikke indtage dem i uanede mængder (alt med måde).

 

Kamille

forkølelse

Kamille er også en urt, som skulle have god virkning med forkølelse, på grund af sine antibakterielle egenskaber.

Ofte drikker jeg kamille the alene (med lidt honning), men ellers bruger jeg den som basis i mine the-blandinger.

Der har tidligere været en del snak om, om kamilie the var sundt/usundt. Du kan evt. læse hvad Anette skriver på Æblebørn’s hjemmeside

 

Basilikum

forkølelseBasilikum er desværre ikke en urt vi har haft i haven i år. Vi har ikke altid haft så megen held med den (dog har vi tidligere haft forspiret den i vores drivhus, som jeg skrev om her). Men vi har til gengæld fået en supermarked-basilikum til at leve videre i vindueskarmen. Den giver selvfølgelig ikke så meget. Men der er da til, at jeg kan bruge et blad i ny og næ. Som i sidste uge, hvor der også kom basilikum i min the-blanding.

Basilikum skulle have et højt indhold af C-vitamin, som jo er med til at styrke vores immunforsvar. Derudover har den også antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber.

Hyldebær

forkølelseVed første tegn på en forkølelse, finder vi også ofte hyldebærsaft frem fra viktualierummet. Det bliver fortyndet med vand (50:50), varmet og tilsat honning. Mmm.

Hyldebær er nemlig også kendt for at styrke immunforsvaret og lindre forkølelse. Hyldebær bør dog ikke indtages rå, men skal koges i minimum 20 minutter.

Lakridsrod

Lakridsrod, kender jeg ikke så meget til, i forhold til dens egenskaber mod forkølelse. Men det én af de urter, der bliver nævnt i urte-bogen fra min mormor, i anvendelse mod hoste.

Udover det, giver lakridrod også the’en en dejlig eftersmag af lakrids (hvis man som mig er til det 🙂 ).

Rød solhat / Echinacea (Tinktur) kendt for at hjælpe ved forkølelse

Det sidste jeg vil skrive om er ikke noget jeg har i haven. Eller det vil sige vi troede vi plantede en hel masse i haven for nogle år siden (vi havde fået nogle min mor havde forspiret), men de viste sig alle at være hvide, og ikke røde. Om de har samme egenskaber er jeg ikke klar over, men nu har vi dem og de pryder haven, men vi har endnu ikke brugt dem til noget.

Men rød solhat har en lang historie om sine medicinske egenskaber (evt. læs her). Jeg kan huske fra det meste af min barndom, at vi havde echinaforce i køleskabet (tinktur lavet på rød solhat). Tinkturen tages i vand, som drikkes i slurke fordelt over dagen. Og skulle tage forkølelse i opløbet.

 

forkølelse

Lækker is-the ved forkølelse

En anden lækker måde at få de skønne urter på, er ved at plukke lidt timian og salvie, som så kan bruges til at lave en “is-the” med honning. Udover timian og salvie kan tilføjes kamille, tørret aronia bær*, basilikum fra vindueskarmen, lakridsrod og mynte (for at give en dejlig smag). Når urterne har trukket, lader du den køle lidt inden der tilsættes honning (for ikke at slå de gode stoffer i honningen ned). Og så kommm det hele på køl. Det er dejligt forfriskende, og vi får glæde af urternes egenskaber.

*Aronia bær er fyldt med antioxidanter, og så gav det min the på billedet, den flotte røde farve 🙂

 

Hvis I sidder derude med andre gode urter til styrkelse af immunforsvaret og til afhjælp mod forkølelse, vil jeg meget gerne høre om det 🙂

 

Indlægget blev oprindeligt udgivet 25.oktober 2017

5 kommentarer til “Styrk dit immunforsvar med naturlige produkter”

 1. Pingback: ▶ Sund start på 2019, med søvn, mad og sunde drikke • Come What May

 2. Det lyder som en virkelig dejlig have du har! Og skønt indlæg:) Jeg vil prøve at udvide min egen naturlige medicin, især basilikum og timian -spændende!
  Min egen opskrift er varmt vand med presset ingefær, saften fra en halv citron og mytheblade. Jeg bor i lejlighed, så ingredienserne må købes ved grønthandleren.

  1. Vi er også rigtig glade for den. Ingefær, citron og mynte er også rigtig gode valg 😉
   Måske du kunne lave en lille “urtehave” i vindueskarmen, eller hvis du har en altan?

 3. Jeg er vild med det her indlæg!! Jeg elsker de naturlige ting – men må indrømme at jeg selv blot sluger et par panodiler og håber på det bedste – en ting af gangen ikke? Men nu har jeg da nogle super forslag til næste gang en forkølelse truer mig! Tak 😁

  1. Tak Michelle, og ja babysteps 😉
   Men det er bare med at prøve dig frem og finde det der virker bedst for én selv. Jeg er selv opvokset med “naturlig behandling” og synes egentlig jeg har klaret mig ganske godt 😉

Skriv en kommentar