...
Søg

Styrk dit immunforsvar med naturlige produkter

Jeg lagde i sidste uge et billede på instagram, med en “halspastil” fra haven, indeholdende mynte, citronmelisse og stevia. Men egentlig er det ikke de eneste krydderurter, som er gode mod forkølelse. Men kombinationen af de tre er en dejlig mundfrisker 🙂

Derfor besluttede jeg, at skrive dette indlæg med en beskrivelse af nogle af de urter, som siges at virke mod forkølelse og som er de urter jeg selv bruger, når jeg mærker en forkølelse er på vej. Jeg har de sidste par år nemlig døjet med noget, der kunne minde om akut bronkitis, når jeg først bliver forkølet. Og når man, som jeg, helst ikke vil bruge medicin, må man ty til andre midler… (Det kunne også være den ingefær switchel jeg skrev om for nogle uger siden)

Timian

forkølelseJeg bruger enten timian i min the-blanding når jeg er blevet forkølet, eller jeg laver et vandbad med timian. I følge min gamle urtebog, som jeg har fået af min mormor*, virker timianudtræk bakteriedræbende ved infektionssygdomme. Og timian er sammen med salvie en god “lungete”.

Jeg har selv oplevet, at timian er med til at lindre hoste (løsner slim) og ondt i halsen.

*Helbredende urter af M. Marcus

Salvie

forkølelseSalvien er også én af de krydderurter jeg har i haven, som kommer med i min the-blanding ved forkølelse. Salvien har mange egenskaber, men skulle også have en slimløsende virkning. Salvien har en stærk smag, så det skal man måske vænne sig til.

Både med timian og salvie skal man ikke indtage dem i uanede mængder (alt med måde).

 

Kamille

forkølelse

Kamille er også en urt, som skulle have god virkning med forkølelse, på grund af sine antibakterielle egenskaber.

Ofte drikker jeg kamille the alene (med lidt honning), men ellers bruger jeg den som basis i mine the-blandinger.

 

Basilikum

forkølelseBasilikum er desværre ikke en urt vi har haft i haven i år. Vi har ikke altid haft så megen held med den (dog havde vi forspiret den i vores drivhus sidste år, som jeg skrev om her). Men i år har vi til gengæld fået en supermarked-basilikum til at leve videre i vindueskarmen. Den giver selvfølgelig ikke så meget. Men der er da til, at jeg kan bruge et blad i ny og næ. Som i sidste uge, hvor der også kom basilikum i min the-blanding.

Basilikum skulle have et højt indhold af C-vitamin, som jo er med til at styrke vores immunforsvar. Derudover har den også antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber.

Hyldebær

forkølelseHer til aften begyndte næsen at løbe lidt… Så vi fandt hyldebærsaft frem fra viktualierummet. Det blev fortyndet med vand (50:50), varmet og tilsat honning. Mmm.

Hyldebær er nemlig også kendt for at styrke immunforsvaret og lindre forkølelse. Hyldebær bør dog ikke indtages rå, men skal koges i minimum 20 minutter.

Lakridsrod

Lakridsrod, kender jeg ikke så meget til, i forhold til dens egenskaber mod forkølelse. Men det én af de urter, der bliver nævnt i urte-bogen fra min mormor, i anvendelse mod hoste.

Udover det, giver lakridrod også éns the en dejlig eftersmag af lakrids (hvis man som mig er til det 🙂 ).

Rød solhat / Echinacea (Tinktur)

Det sidste jeg vil skrive om er ikke noget jeg har i haven. Eller det vil sige vi troede vi plantede en hel masse i haven for nogle år siden (vi havde fået nogle min mor havde forspiret), men de viste sig alle at være hvide, og ikke røde. Om de har samme egenskaber er jeg ikke klar over, men nu har vi dem og de pryder haven, men vi har endnu ikke brugt dem til noget.

Men rød solhat har en lang historie om sine medicinske egenskaber (evt. læs her). Jeg kan huske fra det meste af min barndom, at vi havde echinaforce i køleskabet (tinktur lavet på rød solhat). Tinkturen tages i vand, som drikkes i slurke fordelt over dagen. Og skulle tage forkølelse i opløbet.

 

forkølelse

Da jeg i sidste uge mærkede kriller i halsen gik jeg i haven og plukkede lidt timian og salvie, som jeg brugte til at lave en “is-the” med honning. Udover timian og salvie tilføjede jeg også kamille, tørret aronia bær*, basilikum fra vindueskarmen, lakridsrod og mynte (for at give en dejlig smag). Da urterne havde trukket, lod jeg the’en køle lidt inden jeg tilsatte honningen (for ikke at slå de gode stoffer i honningen ned). Og så kom det hele på køl. Det var en lækker måde at indtage urternes egenskaber på.

*Aronia bær er fyldt med antioxidanter, og så gav det min the den flotte røde farve 🙂

 

Hvis I sidder derude med andre gode urter til styrkelse af immunforsvaret og til afhjælp mod forkølelse, vil jeg meget gerne høre om det 🙂

5 kommentarer til Styrk dit immunforsvar med naturlige produkter

 1. Det lyder som en virkelig dejlig have du har! Og skønt indlæg:) Jeg vil prøve at udvide min egen naturlige medicin, især basilikum og timian -spændende!
  Min egen opskrift er varmt vand med presset ingefær, saften fra en halv citron og mytheblade. Jeg bor i lejlighed, så ingredienserne må købes ved grønthandleren.

  • Avatar Rikke siger:

   Vi er også rigtig glade for den. Ingefær, citron og mynte er også rigtig gode valg 😉
   Måske du kunne lave en lille “urtehave” i vindueskarmen, eller hvis du har en altan?

 2. Jeg er vild med det her indlæg!! Jeg elsker de naturlige ting – men må indrømme at jeg selv blot sluger et par panodiler og håber på det bedste – en ting af gangen ikke? Men nu har jeg da nogle super forslag til næste gang en forkølelse truer mig! Tak 😁

  • Avatar Rikke siger:

   Tak Michelle, og ja babysteps 😉
   Men det er bare med at prøve dig frem og finde det der virker bedst for én selv. Jeg er selv opvokset med “naturlig behandling” og synes egentlig jeg har klaret mig ganske godt 😉

1Pingbacks & Trackbacks on Styrk dit immunforsvar med naturlige produkter

 1. […] glæde af egenskaberne fra de urter du bruger. Du kan læse om nogle immunboostende urter i dette tidligere indlæg. Og the er ikke kun noget vi voksne kan drikke. Herhjemme får begge piger også the, og de vil […]

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist. Nødvendige felter er markeret med *

Skriv din kommentar her *


Hjemmesiden bruger cookies - Nogle bruges til statistik og andre sættes af tredjeparts tjenester. Ved at klikke videre accepterer du brugen af cookies.