...
Søg

DIY – Dryer Balls

For et par uger siden læste jeg for første gang om Dryer Balls / uld tørrebolde. Bolde der skulle forkorte tørretiden i tørretumbleren, og også gøre tøjet mere blødt og mindre statisk.

Jeg søgte på nettet, men blev lidt nærig, da jeg så priserne. Så i onsdags tog jeg i stedet for i Bilka, for at købe uld-garn for selv at lave dem. Og faktisk, mens jeg stod og overvejede, hvilken garntype jeg skulle vælge, hørte jeg en reklame køre på en skærm bag mig – og det var så en reklame for Eco Dryer Balls, som bl.a. kan ses her (reklamelink). Da jeg så prisen på dem, bekræftede det mig i, at købe garn i stedet for 🙂

Jeg besluttede mig for en filt garn i mærket Bumbo (næste gang vil jeg nok bruge økologisk uldgarn (reklamelink)). Og for at være sikker på at boldene ikke ville komme til at smitte af på vasketøjet, købte jeg råhvidt garn. Jeg har dog set på andre sider, at der er brugt forskellige farver – så måske det ikke er noget problem, når boldene først er klar til brug – men denne gang blev det altså “bare” til hvide bolde 🙂

Hvad du skal bruge for at lave Dryer Balls / tørrebolde

 • Uldgarn, der ikke er vaskefast – da det skal kunne filtes
 • En stoppenål eller hæklenål
 • En nylonstrømpe (mon ikke du har en gammel liggende der kan bruges 🙂 )

Selve processen at lave boldene er ret simpel, især hvis man er vant til at vinde garnnøgler 🙂 Men hvis man ikke er vant til det, kan det herunder ses, hvordan man starter en garnnøgle:

20160309_084832

Nu skal der vikles

Først vikler du garnet nogle gange om 3 fingre (tror jeg viklede ca. 10 omgange). Herefter tager du garnet af fingrene, og fortsætter så med at vikle garn på den anden led. Nu er det så bare at fortsætte med at vikle garnet, indtil der dannes en lille bold. Du drejer hele tiden bolden en lille smule for at få viklet garnet i forskellige retninger. Dette for at bolden får en mere rund facon.

Når bolden har den ønskede størrelse klippes garnet, og enden fæstes. (Jeg stoppede da bolden var ca. samme størrelse som en tennisbold – men den kunne sagtens have været større, da den senere krymper).

Drying balls

Jeg prøvede 2 forskellige måder at fæste enden. Både med en stoppenål og med en hæklenål. Jeg synes helt klart, at hæklenålen var lettest at bruge, men hvis man ikke har en hæklenål, kan en almindelig stoppenål sagtens bruges. Jeg fæstede ved at føre enden frem og tilbage, indtil jeg havde brugt det sidste garn.

Jeg gentog nu det overnstående 5 gange mere, så jeg endte op med 6 bolde (brugte 4 nøgler filtgarn). Hvis man laver boldene større ville man nok sagtens kunne nøjes med færre bolde. Og som det ses herunder blev mine bolde heller ikke lige store. Men sidste step er nu, at få boldene til at filte.

bolde til tørretumbler

Filtning

Til denne del tog jeg en nylonstømpe, hvor jeg puttede alle mine garnbolde i. Og imellem hver bold bandt jeg et stykke bomulsgarn (jeg har også set at nogen binder en knude mellem boldene i stedet for). Herefter kom nylonstrømpe “slangen” med i vores næste to tøjvaske (først en 40 graders vask og derefter en 90 graders vask). Allerede efter den første var boldene krympet, men det kunne ses at boldene var blevet bedre filtet sammen efter den anden vask. Hvis man ikke bruger 90 graders vaske, skal man nok vaske dem med tre gange i stedet for kun to, for at være sikker på, at de er filtet nok. Men når man kan se de er filtet, er det bare at lægge boldene (stadig i nylonstrømpen) med i tørretumbleren.

Så er det bare at tage dine DIY Dryer Balls ud af nylonstømpen, og voila – de er klar til brug 🙂

Brug af Dryer Balls / bolde til tørretumbler

Når du så næste gang skal tørre tøj i tørretumbleren lægges dine Dryer Balls ind sammen med tøjet. Jeg har læst mig til, at jo flere bolde man bruger (eller jo større boldene er) jo mere forkortes tørretiden. Så det er bare med at prøve sig frem.

Og da vi for tiden ikke bruger almindelig vaskemiddel, men i stedet for sæbenødder, kan man med fordel dryppe en dråbe æterisk olie på hver af boldene før hver tørring, for at give lidt duft til det nyvaskede tøj.

Og når tøjet er tørt, kan man enten lade boldene ligge i tørretumbleren til næste gang, eller man kan finde en hyggelig kurv at opbevare dem i 🙂

Hvad er dine erfaringer med tørrebolde?

Mon der er andre, der også har erfarnger med Dryer Balls? Så vil jeg da meget gerne høre om det 🙂

 

2 kommentarer til DIY – Dryer Balls

 1. Avatar Zia siger:

  Fedt tip. Det skal prøves! Hvordan virker de så? Jeg har nogle i plastik med pigge på, de virker super godt. Specielt til stofbleer som er tykke i bambus og hamp materialer. Men jeg er vild med tanken om at det er et naturmateriale 🙂 jeg tror faktisk jeg har nogle gamle uldblebukser jeg vil prøve at slagte til formålet. I princippet kunne jeg vel bare sy dem af gamle uldting jeg filter (100% uld) det betyder vel ikke det store at de ikke er kuglerunde. Elsker nemlig at genbruge i stedet for at købe nyt 🙂 mvh. Zia

  • Avatar Rikke siger:

   Hej Zia,

   Jeg kan også lide ideen med at genbruge i stedet for nyt, så du kan da prøve at lave dem af filtet uld 🙂 du må endelig vende tilbage hvordan det bliver.
   Jeg har ikke selv prøvet med i plastik med pigge, men synes dem jeg fået lavet virker godt. Dog tænker jeg de godt kunne have været lidt større, så der var mere “kraft” i dem 😉

   /Rikke

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist. Nødvendige felter er markeret med *

Skriv din kommentar her *


Hjemmesiden bruger cookies - Nogle bruges til statistik og andre sættes af tredjeparts tjenester. Ved at klikke videre accepterer du brugen af cookies.