Kør selv ferie med børn, inkl. gratis pakkeliste

Ferie ferie ferie - Slap nu af du har fri og syng en glad melodi

Nu nærmer ferien sig igen med hastige skridt, men hvordan skal ferien så foregå?

Vi har, siden vi fik børn, endnu ikke været på en flyrejse, men i stedet for, er vi taget på kør selv ferie med campingvogn. Vi startede med en lille campingvogn fra 1987, men i 2022 valgte vi at “opgradere” til en større vogn – så der kunne være plads til alle 3 børn 🙂

Siden vi fik børn har vi haft meget fokus på at leve bæredygtigt, og netop derfor er vi godt tilfredse med vores valg, da flyrejser jo IKKE er det mest bæredygtige valg.

Og nej… Bilrejser er heller ikke det MEST bæredygtige, men vi fylder bilen op, hvilket hjælper på regnestykket. Det bedste ville være at tage på bus- eller togrejser. Dette kunne også godt lade sig gøre med børn. Men vi er faktisk blevet rigtig glade for den fleksibilitet vi har, når vi tager på kør selv ferie med børn.

camping kør selv ferie
Vores lille campingvogn fra 1987 - Vores fra 2014-2022.
camping kør selv ferie opgradering
Vores opgradering fra 2022.

Det at tage på kør selv ferie med børn, eller campingferie, er også en helt fantastisk måde, at holde sin ferie på, når man har børn. Vi kan pakke alt direkte i campingvognen, og børnene føler sig hjemme i vognen.

Jeg er selv opvokset med den ferieform, og har altid nydt, at ferien startede fra det tidspunkt, hvor vi satte os ind i bilen.

Det er også dette vi gerne vil give videre til vores børn.

Kør selv ferie giver fleksibilitet

At være på campingferie giver også en helt anden frihed og fleksibilitet end eksempelvis charterrejser. Oftest booker man sin rejse flere måneder i for vejen, når man skal med fly. Men når man har sin egen campingvogn spændt bag på bilen, bliver det hele lidt mere fleksibelt.

Selvfølgelig kan det i nogle tilfælde være en god idé, at have booket en campingplads hjemmefra – især hvis man kører efter en bestemt campingplads med specifikke faciliteter.

Men, hvis man er lidt mere åben overfor, hvor man ender, kan man sagtens tage afsted uden andet planlagt end en retning og en eventuel destination.

danskbilferie.dk kan du læse nogle tips til kør selv ferien.

Herunder kan du se hvilken  placering man kan få på en campingplads (her i Eberbach) – det kan da næsten ikke blive bedre.

camping i Eberbach

Campingferie i Danmark eller udlandet?

Da vi var afsted i 2017, havde vi ferien rimelig planlagt. Vi var jo også afsted med to børn, hvor den ene kun var et par måneder. Vi havde på det års Ferie For Alle booket én uge (til billige penge) på Løkken Klit Camping. Hvad vi derefter ville, havde vi dog ikke planlagt. Udover, at det skulle være endnu en uge på en dansk campingplads.

Men, da vi den første uge sad i forteltet, i blæse- og regnvejr (i hvert fald meget af tiden), var vi tæt på at pakke det hele sammen og køre sydpå. Det var dog ikke så let med en næsten nyfødt – som vi heller ikke havde pas til endnu 🙂

Men det var på det tidspunkt, at vi så besluttede, at fremover skulle ferierne holdes syd for grænsen. 

I 2018 havde vi dog, med det fantastiske vejr som Danmark bød på, mange overvejelser om, om vi alligevel skulle tage et år mere i Danmark.

Og vi endte også med at blive i Danmark i det mest fantastiske sommervejr.

Men selvom vejret er fantastisk, er det ikke helt det samme, som at komme til udlandet. Så derfor bookede vi i 2019 2 uger på en campingplads i Kroatien. Det blev en fantastisk ferie, og vi glædede os allerede til ferien i 2020, hvor planen var at vi skulle til vores ynglings-plads i Frankrig.

Men som bekendt, var der jo ikke rigtig noget der blev som planlagt i 2020 (og heller ikke i 2021) – så trods planer om udenlandstur hvert år, gik der 2 år, før vi igen kom syd for grænsen. Men 2022 blev et helt specielt kør-selv år for os, da vi fik mulighed for at tage 6 ugers ferie, hvoraf de 5 uger blev brugt på ferie i syden – og det endda med 3 børn, hvor den yngste stadig kun var 10-11 måneder.

Og i år er ferien så igen planlagt til at gå til Frankrig, med en uge ved en sø og en uge ved kysten.

Kør selv ferie med børn

Men hvordan er det med lange køreture og børn? Det var vores store bekymring, det første år vi var på “langtur” med vores store pige. Det var tilbage i 2015, hvor hun lige var blevet 1 år.

Hun var nemlig ikke særlig vild med at køre i bil som baby. Men vi tog alligevel chancen og kørte til Sydtyskland. Og det gik over alle forventninger. Derfor turde vi også tage en længere tur året efter, hvor ferien gik helt til Sydfrankrig.

Det vi har oplevet, som den bedste taktik på de lange køreture er, at man mentalt indstiller sig på, at ferien er i gang, fra det øjeblik man sætter sig ind i bilen. Derfor prøver vi også på, ikke at stresse for meget over, at skulle være et bestemt sted, på et bestemt tidspunkt. I stedet for tilpasser vi os til omstændighederne. Hvis der er lidt for meget skrig og skrål i bilen, holder vi lidt flere pauser. Eller vi kører tidligere ind til natten. Som regel kører vi normalt heller ikke senere end til18-19-tiden. På den måde kan vi nå ind på en campingplads og få aftensmad og sove.

Nu er de 2 store blevet større, og de begynder at kunne holde til lidt længere stræk. Men med en snart 2 årig skal der stadig en del pauser til. 

Men på de længere stræk, har vi glæde af, at have planlagt lidt aktiviteter til køreturen, hjemmefra. For nogle år siden lavede jeg nogle bil-banko plader, og i år er det blevet til et aktivitetshæfte med opgaver, tegnesider og sider hvor børnene kan følge lidt med i ruten. Derudover har jeg købt lidt små gaver til pigerne, som de kan få undervejs, mens vi kører – for at give lidt adspredelse.

Hvornår skal der leges, spises og soves på en lang køretur?

For at udnytte køretiden til vores slutdestination bedst muligt, kører vi efter følgende princip:

 • Når vi holder pause, skal der bruges energi, leges og tumles. 
 • Når vi kører, skal der spises og soves.

Og når jeg skriver “der spises og soves” – så betyder det mest “der spises”. I hvert fald i vores bil. Det er derfor vigtigt, at have en MASSE sunde snacks med. For det er virkelig godt tidsforbrug, at “snacke” den 🙂

Vi har selvfølgelig også underholdning med i bilen. Men vi prøver at begrænse elektronik så meget vi nu kan. Men vi har en tablet til hver af de store, så de enten kan se en serie/film, eller spille et spil ind i mellem.

Klargøring til campingferie

Da campingvognen jo kommer til at fungere, som vores midlertidige hjem mens vi rejser, har vi også mange af de ting med, som vi normalt bruger i hverdagen. For at vi sikre, at vi husker at pakke alt det vi har brug for, lavede vi for et par år siden en “komplet” pakkeliste. Denne har vi printet og tjekker løbende af, når tingene er pakket ud i campingvognen.

Du kan herunder få fingrene i vores pakkeliste.

Gratis pakkeliste

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og du modtager en pakkeliste til download

Ja tak

Derudover er det også rart at have en tjekliste, som man kan gå igennem – HVER gang inden man kører videre. Vi har i hvert fald et år formået allerede inden grænsen, at køre fra vores camping fodskammel, som vi så måtte undvære på resten af ferien.

Vi bruger nu denne tjekliste, som ligger klar i bilen og tjekkes inden vi starter:

 • Sidespejle på
 • Campingvogn sættes til 12 volt strøm
 • 220 v. stik afkoblet/ lågen hertil trykket ind
 • Støttefødder oppe
 • Sammenkoblingen tjekket – Bremsewire. Strømstik
 • Næsehjul oppe
 • Håndbremse løsnet
 • Mover “løsnet”
 • Alle vinduer og ovenlysvinduer lukket
 • Låger, skuffer, toiletdør lukket
 • Køleskab sat til strøm
 • Særlig tunge ting placeret på gulvet.
 • Yderdøren, serviceklap og ydre låger lukkede og låst
 • Lys, blinklys og bremselys tjekket.
 • Evt. fritstående bord: Sænket
 • Fodskamlen taget ind

Hvad koster kør selv ferie med børn, med campingvogn?

Jeg kan sevfølgelig ikke give et endegyldigt svar på det spørgsmål. Men vi har oplevet, at vi får rigtig mange dejlige familieoplevelser for en brøkdel af, hvad det ville have kostet os, hvis vi i stedet for havde valgt f.eks. charterrejse.

Faktisk har vi de sidste par år, kunne holde os på omkring 20.000-30.000 kr. for 3 ugers campingferie (for 2 voksne og 2-3 børn). Det er jo en anden pris, end hvis man kigger på charterrejser, som sagtens kan ligge i prisklassen 30.000 til 50.000 kr.

I 2018 sammenlignede jeg nogle priser på forskellige ferie former. De priser har jeg opdateret i år (2023), og du kan se sammenligningen herunder. Det er beregninger på 3 ugers ferie – henholdsvis en campingferie med egen vogn, overnatning i Mobilehome på campingplads og til sidst en charterrejse med all inclusive.

Priseksempler

For både “egen campingvogn” og “mobilehome” tog jeg udgangspunkt i 18 dages ferie på én af de store campingpladser i Italien: Marina di Venezia. Det er en plads, som nærmest er en lille by i sig selv. Det vil sige man har alt, hvad man næsten har behov for, inden for campingspladsens areal.

Så overnatningen kan selvfølgelig godt gøres noget billigere, hvis man vælger en mindre campingplads med færre faciliteter.

Mht. transporten, har jeg brugt TCO (total cost of ownership) priser, og hertil lagt brændstofpriser (brændstofforbruget har jeg også justeret i forhold til, at der bruges mere brændstof når der trækkes en campingvogn). 

Jeg har brugt TCO for benzin- og dieselbiler på henholdsvis 2,92  og 3,09 kr. pr km  – her kunne man godt argumentere for, at udgiften ved at eje bilen kunne trækkes fra, da man nok ikke kun ejer bilen, for at køre på ferie!

Brændstofforbrug pr. km har jeg beregnet (for benzin/dieselbil) til henholdsvis:

 • uden campingvogn 1,13 og 0,83 kr. pr. km.
 • med campingvogn 1,59 og 1,17 kr. pr. km

Men med ovenstående forudsætninger, kom jeg frem til nedenstående udgifter, hvor det ses, at den billigste ferie opnåes, ved at køre selv, med sin campingvogn. 

At man så samtidig også sparer på CO2 regnskabet synes jeg helt klart taler for kør selv ferier 🙂

Og som sagt, så har vi de sidste par år kunne holde os under 30.000 kr. for 3 uger – ved at vælge lidt billigere campingpladser.

Familie 2 voksne+2 børn Egen campingvogn Mobilehome Charter - All inclusive
Km-pris (benzin/diesel)
4,51 / 4,26 kr./km.
4,05 / 3,92 kr./km.
Transport
17.050 - 18.032
15.686 - 16.185
Overnatning
13.900 - 15.100*
21.800 - 41.100**
46.000-73.000***
Forplejning
5.000
5.000
I alt
35.950 - 38.132
42.486 - 62.285
46.000 - 73.000

*Standplads 18 overnatninger Marina di Venezia.
**Bungalow 18 overnatninger Marina di Venezia.
***Pakkerejse (søgt på Bravo Tours) 

Hvordan holder du ferie?

Håber du måske er blevet lidt inspireret til kør selv ferie med børn, da det i hvert fald for os, er en fantastisk ferieform.

Men jeg er da også nysgerrig på at høre, hvordan du holder ferie. Er det det samme hvert år eller variere I med forskellige ferieformer?

Og hvor rejser du hen? For hvis der er nogle stedet du kan anbefale, så vil jeg da rigtig gerne inspireres 🙂

 

Men i hvert fald. Rigtig god ferie til alle.

Dette indlæg blev oprindelig skrevet 7. juli 2018 – Men er efterfølgende opdateret for at sikre indholdet stadig er gældende.

kør selv ferie med campingvogn download gratis pakkeliste

3 kommentarer til “Kør selv ferie med børn, inkl. gratis pakkeliste”

 1. Pingback: GOTS certificering på tøj / tekstiler til baby og større børn • Come What May

 2. Pingback: DIY - Solskærm til bilvindue • Skygge mod solen • Come What May

 3. Pingback: Børn på tur - tidlig efterårsferie i Rotterdam • Come What May

Skriv en kommentar

Hjemmesiden bruger cookies - Nogle bruges til statistik og andre sættes af tredjeparts tjenester. Ved at klikke videre accepterer du brugen af cookies.