Kom dit skvalderkål til livs – eller prøv på det

Skvalderkål er virkelig noget, der kan være svær at komme til livs, hvis man først har det i sin have. Men i stedet for at være træt af, at det er der, og kommer op hele tiden, selvom man luger konstant, vil jeg nu prøve at holde det nede, ved at bruge det i vores køkken, som jeg også skrev i ugen der gik.

Og jeg synes det er meget tilfredsstillende, at man kan gå ud i sin have og plukke det man har brug for.

Det jeg indtil videre har brugt skvalderkålen til, er

 • Grøn salat
 • Juice
 • Pesto

Nogen vil nok mene det lyder mærkelig at bruge ukrudt i sin madlavning. Men skvalderkål er spiselig, og indeholder gode vitaminer og mineraler. Jeg kan heller ikke lade være med at tænke på, at en plante der er så stærk, at den kan vokse, næsten hvor som helst, må have en masse godt i sig 🙂

Frisk salat med skvalderkål

Jeg har flere gange brugt skvalderkål i salater. Ikke nødvendigvis som hovedingrediensen, men til at supplere almindelig salat, ruccula og/eller spinat. Og så kan man ellers tilsætte det, man kan lide i sin salat: tomat, agurk, oliven, feta … Eller prøv med jordbær, hvilket også kan være lækkert 🙂

skvalderkål

Juice med skvalderkål

Jeg har godt nok en del juicebøger med lækre opskrifter (blandt andet denne* og denne* (*reklamelink)) – men ofte bliver mine/vores juicer lavet på gefühl. Men nogle af de ingredienser jeg næsten altid har i mine juicer er æble og citron. Og så tilsætter jeg, hvad jeg lige har i køkkenet den dag.

Og så selvfølgelig fra foråret og frem vil der også komme ingredienser i fra haven. For udover skvalderkålen bruger jeg også meget at tilsætte forskellige krydderurter til juicerne. Det kunne være oregano, citronmelisse og/eller mynte.

Og det man så skal være opmærksom på, når man vil lave en juice er, at selvom man synes man har plukket meget – eksempelvis skvalderkål, er mængden af den færdige juice knap så stor 🙂

På billedet herunder kan ses, hvor stor en mængde (ca. 30 ml) der kom ud af:

 • en stor skål skvalderkål
 • 2 æbler
 • 1 citron med skal (bør være økologisk, når man også bruger citronen med skal)

skvalderkål

Skvalderkålspesto

Den anden dag faldt jeg over en opskrift på en skvalderkålspesto – men jeg er ikke såå god til at holde mig til en opskrift, så den pesto jeg fik lavet i går var på slump, men dog blev den faktisk rigtig god alligevel 🙂

I cirka mængder brugte jeg følgende:

 • En skål skvalderkål (og lidt oregano+citronmelisse) ca. 40 g
 • 30 g pinjekerner (tørristede dem først i 5 min)
 • 1½ spsk kokosolie
 • ca. 30 g parmasan (jeg målte ikke op men tilsatte til jeg synes det passede 🙂 )
 • Lidt salt

Jeg startede med at hakke skvalderkålen i en minihakker – det var lidt besværligt, og jeg kunne nok med fordel have hakket det lidt inden jeg puttede det i minihakkeren.

Herefter tilsatte jeg pinjekernerne og hakkede dem med. Og så tilsatte jeg kokosolien og parmasanen. Og da det havde den kosistens jeg gerne ville have, tilsatte jeg lidt salt.

Og i dag er pestoen blevet brugt på brød til frokost og til pasta her til aften. Og den smagte godt til begge dele 🙂

skvalderkål

 

Ja, så det er bare med at komme igang, med at bruge sit skvalderkål.

Jeg har også flere steder læst det brugt, som alternativ til spinat i stuvning. Eller i bagværk, supper mm. Det er kun fantasien der sætter grænser 🙂

Bon appetit.

4 kommentarer til “Kom dit skvalderkål til livs – eller prøv på det”

 1. Jeg synes det var find med de forskellige Skvaderkål-anvendelser!

  Så jeg villige tilføje, at jeg bruger en del skvaderkål til te.
  Jeg tørre skvaderkålen i en speciel og lille og meget anvendelig “tørreovn” mrk Cook & Baker fra Imerco, til 439,- Kr. – Jeg undgår mest muligt stænglerne på bladene – Ovnen kan indstilles til 35/40/45/50/55/60/65/og 70 C-grader, har en timer, den ksn også tidsindstilles med 1/2-times intervaller fra 1 – 72 timer. og så kan den bruges til at tørre: Kød, fisk, grøntsager, frugt, blomster, brød og meget andet.
  Jeg har brugt den i mere end et år, og er særdeles godt tilfreds med den!
  Så jeg mener det har været en rigtig god, anbefalelsesværdig og fornuftig investereing!

  1. Hej Steen,

   Tak for din kommentar – jeg har aldrig overvejet brug til the – men det vil jeg da helt klar prøve 🙂

   Mvh. Rikke

 2. Pingback: Prøv disse 5 lette måder at få brugt sine blommer - allerede i dag

 3. Pingback: Ugen der gik - Sommervejr, bogkuffert og hjemmeavl :)

Skriv en kommentar