Fylder vi os med kemikalier?

Jeg synes snart det er ofte, der bliver offentliggjort testresultater af dagligdagsprodukter, som viser at vi ikke kan være sikre på, hvad der er i de produkter, som de fleste af os har til at stå på hylderne derhjemme.

For ikke længe siden var der i Tænk en test af 115 roll-on deodoranter, der viste, at selv nogle af de deodoranter, som man (læs mig) troede var gode, ikke klarede sig særlig godt. Det viste sig at selv den deodorant, som jeg selv havde brugt i længere tid (og betragtet som “sund”) i testen blev kategoriseret som “Rød”, hvilket ifølge Tænk betyder, at den indeholder enten allergifremmende stoffer eller stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende! Ikke særlig betryggende…

Faktisk blev kun 20 % af de testede deodoranter kategoriseret som grønne (=deodoranter fri for problematiske kemikalier). Næste 30 % blev kategoriseret som røde, og de sidste 50 % som gule (=deodoranter som indeholder parfume, der kan give allergi eller miljøproblematiske stoffer). (Link til testen på Tænk).

Minimere kemikalier i hverdagen

Efter jeg læste om testen dengang besluttede jeg, at jeg ikke længere ville bruge “købe-deodoranter”. Jeg havde tidligere brugt en hjemmelavet deodorant af kokosolie og natron, men var kommet fra det igen (se opskrift her). Men jeg fik lavet en portion igen, og det giver mere tryghed i maven, at der så i hvert fald er én ting mindre, der kan tilføre os de skadelige stoffer, som vi prøver at undgå.

Og så i dag så jeg at de nu også havde testet en række dyre ansigtscremer. Og denne gang var der ingen af cremerne som blev kategoriseret som grønne (Link til test). Det synes jeg faktisk er lidt skræmmende. Heldigvis har jeg længe også her brugt kokosolie, som alternativ til “købe-cremer”. Men jeg får alligevel en følelse af, at man ikke længere kan regne med noget! Burde der ikke være mere styr på hvad produkterne må indeholde? Eller skal det virkelig være op til den enkelte forbruger, selv at opsøge information om, hvad de enkelte produkter indeholder?

Men for mig er alle disse test motivationsfaktorer til at gå efter så rene produkter som muligt. For har vi overhovedet brug for alle de “købe-produkter”? Jeg tror på, at der er mange naturlige/rene produkter, som kan give meget af samme effekt, hvis ikke bedre effekt. Der findes mange forskellige olier, som f.eks. kan erstatte de fugtgivende cremer. Selv bruger jeg, som nævnt, primært kokosolie, men jeg har også mandelolie på hylden. Og én ting er, at man har en bedre mavefornemmelse i forhold til kemikalier, men som jeg ser det er det i længden også en billigere løsning.

Måske vi bør stræbe efter at leve så enkelt som muligt 🙂

Det var lidt “rene” tanker herfra

/Rikke

3 kommentarer til “Fylder vi os med kemikalier?”

  1. Pingback: DIY - Kokosolie deodorant

  2. Hørt.
    Og ja Kokosolie med natron fungerer godt som antiperspirant deo… Evt. lidt “duft” på tøjet bagefter (er nok ikke sundt at indånde) – Men det er trods alt ikke på huden.
    Smør ikke noget på huden, som du tænker ville være dårligt for dig at spise… Huden optager det, du smører på.

Skriv en kommentar

Hjemmesiden bruger cookies - Nogle bruges til statistik og andre sættes af tredjeparts tjenester. Ved at klikke videre accepterer du brugen af cookies.