Lindring af skoldkopper – 17 Husråd

Find her en oversigt over 17 husråd til lindring af skoldkopper | måske du allerede har det i huset

affiliatelinksHar du brug for at kunne hjælpe dit barn (eller dig selv) med lindring af skoldkopper? Vi har lige været i gennem 1-2 uger med skoldkopper hos den yngste. Og i den forbindelse fandt jeg forskellige husråd til, hvordan jeg kunne hjælpe hende til hurtigere at komme over sine skoldkopper. Og til lindring af kløe ved skoldkopper. Jeg fandt forskellige hjemmesider med gode råd: healthline, top10homeremedies, draxeorganicfactsstylecraze

Vi prøvede ikke alle rådene (hun havde da heldigvis kun skoldkopper i 1½ uge 😉 ), men jeg har herunder listet nogle af de råd jeg fandt frem til.

Hvad er skoldkopper

Skoldkopper er en virus infektion (varicella-zoster), som kan starte med lidt influena symptomer. Herefter kommer de karakteristiske røde knopper/pletter/blærer, ofte med kløe. Man kan ikke stoppe skoldkopperne med medicin, men du kan prøve at lindre ubehaget ved skoldkopperne.

Det vil oftes være børn, der bliver ramt af skoldkopper, da vi voksne oftest selv har haft skoldkopper som børn, hvorved vi er blevet immune overfor nyt skoldkoppe angreb.

Skoldkopper smitter ved direkte kontakt med væskende skoldkoppeblærer. Og barnet smitter 1-3 dage før det får udslættet og indtil der er skorper på alle blærerne. Fra barnet er blevet smittet kan der gå næsten op til 3 uger, før udslættet kommer.
Oftest vil barnet være ovre skoldkopperne efter 1-2 uger.

1. Havrebad

Jeg har i tidligere indlæg beskrevet at havrebad kan bruges til at lindre og forbedre eksem. Men havrebad kan også bruges til lindring af skoldkopper. Havren er med til at blødgøre og lindrer kløen.

Det er let selv at lave et havrebad. Jeg plejer at blende mine havregryn helt fint, så det bliver til “mel” (reklamelink). Havregrynsmelet skal så opløses i badevandet. Enten kan man starte med at opløse havren i en kop vand, som efterfølgende blandes med badevandet. Men ofte kommer jeg bare havregrynsmelet direkte i badevandet. Jeg bruger mellem et par skefulde eller en kop havre i badet.

En mulighed, som vi også nogle gange har brugt er, at man kan komme hele havregryn i en lille stofpose (her fungerer en bomuldsstrømpe også fint). Posen med havregrynene kommes så i badevandet (jeg plejer at klemme på posen under vandet), og man ser at der vandet begynder at blive mælkehvidt. Fordelen ved at have havregrynene i en pose er, at det ikke sviner så meget, og dit barn vil måske synes det er sjovt, at få lov til at vaske sig selv med posen, og selv prøve at klemme havre-vandet ud.

Lad så barnet sidde så længe i vandet som muligt (10-20 minutters tid).

Det er også muligt at købe havrebade. Det kunne være Baby Kraes (reklamelink), som vi også selv flere gange har brugt hjemme hos os. Baby Kraes har også en lækker havre-creme, somefterfølgende kan bruges som en lotion på huden.

Lindring af skoldkopper med havre

2. Natronbad

Et andet produkt, som kan bruges til at lindre skoldkopperne, er også noget, som de fleste har i deres køkken. Nemlig natron (reklamelink).

Natron skulle nemlig have anti-kløe egenskaber og afhjælpe ved hudinflammation. Dette nok på grund af, at natron er meget basisk, hvorved den hjælper med at neutralisere syren i huden, som kan opstå ved inflammation.

Vi prøvede ikke selv at bade vores datter i natronbad, men jeg opløste en skefuld natron i en kop lunt vand, som jeg så duppede på de steder, hvor hun var værst ramt af skoldkopperne. (det anbefales flere steder, at afprøve på et lille stykke hud først, for at være sikker på, at barnet kan tåle natronblandingen)

Hvis du vil prøve med et natronbad, bruger man ca. en kop natron, som man opløser i badevandet. Barnet kan nu bade i vandet 10-15 minutter.

3. Honning

Honning skulle også kunne bruges i forbindelse med skoldkopper, da honningen kan lindre kløen og hjælpe til hurtig healing af blærerne. Sørg her for at det er en god kvalitets honning der bruges, da det vil give den bedste effekt. Honningen skal helst ikke have været varmebehandlet, da varme nedsætter virkningen af de aktive stoffer i honning (reklamelink).

Du bruger honning til lindring af skoldkopper, ved at smøre et tyndt lag honning på det ramte hudområde, hvor man bør lade det sidde i ca. 15 minutter. Honning er også antibakteriel, hvorved den også hjælper til, at der ikke går betændelse i sårene. Man kan gentage et par gange om dagen.

Da honning også generelt kan hjælpe med at styrke immunforsvaret, kan man også med fordelt komme lidt honning i let afkølet the (sørg for at theen ikke er for varm, da virkningen af honning så ikke er så stor)

Lindring af skoldkopper med honning

4. Urter

Urter og urtete kan være med til at booste immunforsvaret, så kroppen hurtigere kommer sig efter skoldkopperne. Som nævnt før, kan man med fordel kombinere sin urtete med lidt honning.

Nedenstående urter (reklamelinks) ville være gode til en te:

Urter som kamille, basilikum og citronmelisse er kendt for deres styrkende egenskaber til styrkelse af immunforsvaret. Og de kan derfor være med til at gøre healingsprocessen kortere.
Morgenfrue kan bruges i urtete, som beskrevet herover, men man kan også bruge opkog med morgenfrue direkte på den angrebne hud.

Andre urter/tilskud der også vil være med til at styrke immunforsvaret er nedenstående (reklamelinks):

Lindring af skoldkopper med urter

5. Æteriske olier

Hvis du ikke kender til æteriske olier er det noget jeg vil anbefale dig at læse mere om. For der findes så mange forskellige æteriske olier, som kan bruges til så mange forskellige ting/problemer.

Og der er også æteriske olier, som er særlig gode, i forbindelse med hudproblemer og til lindring af skoldkopper.

Når man bruger æteriske olier, er det altid bedst at fortynde med en bæreolie (det kunne være jojobaolie eller kokosolie), da de æteriske olier godt kan være meget skrappe at få direkte på huden.

Nogle gange blander jeg en større portion ad gangen med en halv kop bærerolie og en teske æterisk olie. Men andre gange blander jeg kun det jeg skal bruge, ved at jeg tager lidt bærerolie i hånden og tilføjer så et par dråber af den æteriske olie.

Hvis man vil, kan man også tilsætte et par dråber af de(n) valgte æteriske olie, til badevandet, for også at bruge deres egenskaber der. (Især sandeltræ er god at bruge i badevandet i forbindelse med lindring af skoldkopper)

Lavendel

Lavendel er effektiv til at reducere hud irritation og kløen i forbindelse med skoldkopper (reklamelink). Og lavendel vil også være med til at gøre healingsprocessen hurtigere.

Sandeltræ

Med antiinflamatoriske egenskaber er sandeltræ (reklamelink) også en olie der kan bruges ved skoldkopper. Sandeltræ kan også hjælpe med at fjerne/reducere ar fra skoldkopperne. Og denne olie har også en kølende effekt på ophedet hud.

Tea tree

Tea tree er antibakteriel og faktisk også én af de olier vi bruger ved eksem. Tea tree oil hjælper med at dulme kløe og svie (reklamelink).

Eucalyptus

Eucalyptus (reklamelink) har sammen med tea tree helende egenskaber, som er det vi har brug for ved skoldkopper.

6. Vitaminer

D vitamin

I min søgen efter husråd til lindring af skoldkopper, læste jeg også, at sollys (= D vitamin) skulle være en af de bedste måder at behandle skoldkopper. Da D vitamin er vigtige for at opnår hurtig healing.

E vitamin olie

E vitamin (reklamelink) giver fugt til huden og hjælper med at fjerne død hud fra hudoverfladen. Dette vitamin skulle også have en anti inflammatorisk effekt.

7. Eddike

Det skulle også være muligt at bruge brun eddike eller æblecider eddike mod skoldkopper. Det giver god mening, da vi også tidligere har brugt æblecider eddike (reklamelik), i forbindelse med eksem hos begge børn. Eddiken skulle nemlig kunne mildne hudirritarion.

Eddiken bruges enten i badevandet, eller man kan fortynde et par skefulde i et glas vand, som så duppes på den ramte hud. Hvis man ikke er så vild med eddike lugten, kunne man jo tilsætte et par dråber æterisk olie.

Lindring af skoldkopper med eddike

8. Zinksalve

Hvad bruger man på sin baby hvis den har rød numse? Jep.. zinksalve. Zinksalve er nemlig kendt for at være god til huden, og for at mindske rødme og svie. Derfor kan zinksalve også bruges til at lindre skoldkopper.

Man kan købe mange forskellige mærker zinksalve. Men vi bruger denne (reklamelink), som også indeholder morgenfrue (calendula), som jeg beskrev længere oppe. Vi har en enkelt gang købt en anden zinksalve, da vi var løbet tør. Men zinksalven med morgenfrue oplever vi dog virker bedre.

9. Sukkerfrie ispinde

Måske du har opdaget at dit barn også har skoldkopper i munden? I de tilfælde vil det være lindring af skoldkopper, hvis du giver barnet noget koldt at sutte på.  Hvis du så samtidig kan få lidt sunde urter i barnet er det bare bonus. Vi gav selv vores datter hjemmelavede ispinde af citronmelisse og ingefær.

På den måde fik hun de gode egenskaber fra både citronmelisse, ingefær og honning. Og så er det også en god måde at få lidt væske på hvis barnet ikke har den store appetit. Og mon ikke de fleste børn gerne vil have en is?

Lindring af skoldkopper med sukkerfrie urte ispinde

10. Undgå at kradse i skoldkopperne

Det er vigtigt, helst ikke at kradse på skoldkopperne, da man derved kan risikere at få en infektion i huden. Hvis man ikke lader skoldkopperne hele uden at blive kradset i, kan man også risikere at skoldkopperne kommer til at tage længere tid om at heale, og det kan også give varige ar.

Men når der er tale om børn, kan det være svært, at holde dem helt fra at kradse på sig selv. Men sørg så for at neglene er klippet så korte som muligt. Og hvis barnet slet ikke kan lade være, og måske også kradser i søvne, kan det være en idé at give handsker eller lignende (et par strømper) på hænderne.

11. Koldt omslag

Det kan også virke til lindring af skoldkopper, hvis man lægger et koldt omslag på det berørte hudområde.

Omslaget kan for eksempel laves af kamilleblomst afkog. Ligesom kamillen er godt indvortes som te, kan det også bruges direkte på huden for at lindre kløen.
Du laver en “te” af 2-3 breve kamille. Når væsken er kølet af, kan man med en bomuldsklud duppe huden med kamilleteen.

Det kan også være en lindring at lægge noget køligt, og fugtigt bomuldstof på huden.

12. Salt

Jeg har allerede nævnt forskellige “bad” man kan lave til sit barn ved skoldkopper. Men en mulighed er osså at bruge salt. Her er anbefalingen (de steder jeg har set det) været havsalt (dødehavssaltreklamelink) eller epsom salt (reklamelink). Jeg ville også selv tænke at himalaya salt (reklamelink) ville kunne bruges (det har jeg i hvert fald tidligere brugt i forbindelse med eksem). Havsalt har den egenskab at det bekæmper bakterier og er anti inflamatorisk. Og om epsom salt siges det at kunne udtørre skoldkopperne hurtigere, og derved gøre healingsprocessen kortere.

Salten kommes i det lune badevand, og der røres rundt. Man kan nu bade i vandet i 10-15 minutter (jeg har også læst op til 30 minutter, men jeg ville ikke kunne holde mit barn så længe i badet før hun ville op…).

Når man tørre sig, er det bedre at duppe sig tør end at gnide/skrubbe på huden.

13. Aloe Vera

Hvis du har fået en solskoldning har du nok hørt om, at aloe vera kan hjælpe med at dulme ømheden. Derfor giver det også mening at aloe vera skulle kunne hjælpe til lindring af skoldkopper. Aloe vera fugter huden og med dens anti inflammatoriske egenskaber kan aloe vera også hjælpe ved kløen.

Hvis du har en rigtig aloe vera plante i dit vindue, kan du skære et blad af, og skrabe geléen ud (det der ikke bruges kan efterfølgende opbevares i køleskabet i en uges tid). Men det er selvfølgelig også muligt at købe aloe vera gelé. Når vi køber aloe vera bruger vi enten  Avivir Aloe Vera gel eller Avivir Økologisk Aloe Vera Lotion (reklamelinks)

Lindring af skoldkopper med aloe vera

14. Kartoffelmel

Hvis du har et blebarn, og hvis det også har fået skoldkopper i bleområdet, kan det også afhjælpe kløe og ubehag, hvis man kan holde bleområdet så tørt som muligt. Her bruger vi kartoffelmel (reklamelink). Hvilket jo også er et gammelt kendt råd, til at lindre røde numser – og altså også til lindring af skoldkopper.

15. Grønne ærter

Dette råd har vi ikke selv prøvet, og jeg ved heller ikke helt hvad jeg skal tænke om det. Men jeg læste, at man kan koge en god portion ærter, som man blender til en pasta. Denne pasta smøres så på huden, hvor man lader den sidde i en times tid.

Det skulle være kendt i Indisk medicin, at grønne ærter kan hjælpe med at heale blæner og lignende. Og de indeholder B6 vitamin, c vitamin og folsyre og skulle virke ved at bekæmpe inflammationen og dulme den irriterede hud.

16. Ingefær

Endnu et lindrende bad, skulle være ingefærpulver (reklamelink) tilsat badevandet. De fleste har måske allerede hørt om ingefærens egenskaber som anti inflammatorisk, og som immunbooster.

Lindring af skoldkopper med ingefær

17. Kosten

Hvilke fødevarer hjælper?

 • Figner
 • Frisk frugt- og grøntsagsjuice (også for at undgå dehydrering i tilfælde af feber)
 • Fødevarer rig på C, E og A vitamin
 • Purerede grøntsager
 • Smoothie (af friske frugter og grønt)
 • Havregrød
 • Yoghurt
 • Supper

Koriander og gulerødder suppe

Åbenbart er det i andre kulturer kendt, at en suppe lavet på gulerødder og med koriander, skulle være meget gavnlig i behandlingen af skoldkopper.

Suppen laves ved at koge 100 g gulerødder og 60 g koriander i cirka 2½ kop vand. Man skal så lade suppen koge, indtil halvdelen af vandet er fordampet. Drik så det tilbageværende væske, og spis også gerne de kogte gulerødder og koriander for at få mere effekt.

Lindring af skoldkopper med gulerod og koriander suppe

Hvilke fødevarer skal man undgå?

 • Meget bearbejdede fødevarer
 • Nødder
 • Chokolade
 • Koffeinholdige drikke
 • Meget salt mad (da det kan medføre dehydrering)

Del dine erfaringer med lindring af skoldkopper

Jeg håber du vil kunne bruge nogle af disse råd til at lindre dine egne eller dit barns skoldkopper. Det er aldrig sjovt at se sine børn syge, og man vil jo bare at de hurtigst muligt kommer ovenpå igen.

Hvis du har erfaringer med nogle af disse husråd, eller hvis du kender til helt andre råd, så del det gerne herunder i en kommentarer. Det er nemlig dejligt at kune dele sine erfaringer.

1Pingbacks & Trackbacks on Lindring af skoldkopper – 17 Husråd

 1. […] hun ramt af forkølelse og hoste. Det fortsatte med 1 ½ uge med skoldkopper (hvorfor jeg skrev dette indlæg, om at komme over […]

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist. Nødvendige felter er markeret med *

Skriv din kommentar her *


Hjemmesiden bruger cookies - Nogle bruges til statistik og andre sættes af tredjeparts tjenester. Ved at klikke videre accepterer du brugen af cookies.