DIY – Naturlig shampoo: 3 forskellige (no-poo)

Efter jeg skrev om at smide de fleste af mine plejeprodukter ud her (for at undgå kemikalier og andre bi-produkter), begyndte jeg at undersøge, hvilke muligheder der var, for at finde naturlig shampoo og hårpleje. Og faldt over ordet “no-poo” (altså “no shampoo” – vask hår uden shampoo), og blev nysgerrig på at læse mere, og prøve det på mig selv.

Jeg har altid brugt mange hårprodukter, for at kunne holde lidt styr på mine naturlige krøller, og specielle hårshampoo til krøllet hår. Så jeg havde egentlig ikke de store forventninger til at finde et alternativ til shampoo, balsam og styling produkter, som kunne klare jobbet, som de produkter jeg var vant til. Jeg havde dog allerede i en periode, med lidt held, erstattet styling produkterne med aloe vera gelé. (og nu er aloe vera’en faktisk blevet skiftet ud med castor olie, som jeg er blevet endnu mere glad for).

Overgang fra shampoo til no-poo

(Servicemeddelelse: I kan læse mere om de forskellige no poo’s / naturlige shampoo’s og hårprodukter længere nede i indlægget) 🙂

Rasul ler / Sæbeler

I min søgen på naturlig shampoo, læste jeg om en ler-type, som faktisk skulle kunne bruges som erstatning for shampoo. Blandt andet faldt jeg over dette, hvor ler bruges til hårvask. Så jeg kørte i min lokale helsekost butik, hvor de havde netop den ler shampoo, som jeg var på udkig efter: Rasul/rhassoul ler (reklamelink) – nogle steder også kaldet sæbeler. Så mit første forsøg med en naturlig shampoo, var at opløse leret i vand og derefter “vaske” håret i det. Og faktisk var jeg godt tilfreds med resultatet.

Sæbenødder

Men det var også på dette tidspunkt, at jeg begyndte at læse om sæbenødder (reklamelink), som jeg da vist har nævnt et par gange før 🙂 . Så selvom jeg egentlig var tilfreds med sæbeleret, ville jeg også prøve dem til hårvask. Og det var for mig også en succes. Det var måske lidt mere besværligt end sæbeler, men stadig med rigtig godt resultat, som jeg også skrev om i dette indlæg. Og det er faktisk endt med, at det har været sæbenødder jeg har brugt lige siden, som naturlig shampoo.

Men i sidste uge oplevede jeg, for første gang i de snart 4 måneder med no-poo, at mit hår var fedtet efter jeg havde “vasket” det med sæbenødder. At mit hår var blevet fedtet skyldes måske, at jeg jo til styling, har brugt castor olie, med lidt lavendelolie i. Så måske olien har ophobet sig i/på håret, efter den længere tids brug.

Natron

Så da jeg stadig helst ikke vil bruge shampoo, besluttede jeg mig for at prøve én af de andre metoder, som jeg flere gange har læst om – i forbindelse med no-poo. Nemlig at vaske håret med natron opløst i vand (reklamelink).

Jeg var på forhånd lidt spændt på, hvordan det ville virke. Men som jeg havde læst, lavede jeg en natron opløsning, som jeg vaskede håret i. Og efter at have masseret det i hovedbunden og håret i et par minutter, begyndte det at føles lidt “sæbeagtigt”. Og da jeg så pressede vandet ud af håret, viste det sig, at vandet var blevet lidt “grå-mælkeagtigt”. Så min konklusion er, at det var noget af fedtet/olien, der havde ophobet sig i håret, som var blevet løsnet af natronblandingen.

Konklusion

Så min konklussion efter disse 4 måneder med naturlig shampoo er, at jeg har fundet 3 forskellige metoder, der virker godt på hver deres måde. Og så har jeg også en følelse af, at mit hår aldrig har haft det bedre. Det har fået noget af sin naturlige struktur tilbage, som ellers var forsvundet lidt i forbindelse med graviditeten. Derudover har jeg også meget mindre brug for at style det – nok netop pga. den forbedrede struktur 🙂

Så jeg er overbevist om, at jeg vil fortsætte med mine naturlige shampoo. Med sæbenødderne som den primære metode. Men måske også gå lidt tilbage til sæbeler/rasuller. Og så, når det er nødvendigt med en mere dybdegående vask, skal natron ind i billedet 🙂 Men som afslutning på hver hårvask, ligegyldig hvilke af de 3 metoder jeg anvender, skyller jeg efterfølgende håret i æblecidereddike, da det er med til at gøre håret dejlig blødt, og let at rede ud.

Jeg vil nu i det næste afsnit beskrive de forskellige metoder lidt mere i dybden, hvis nogen skulle have interesse for at prøve det af på sig selv 😉

Naturlig shampoo – Vask hår uden shampoo

Rasul ler / Sæbeler

Hvad er Rasul ler?

Rasul kommer fra Atlasbjergene i Marokko. Og som jeg kan læse mig frem til, har det været kendt til hud- og hårpleje i mange hundrede år. Leret skulle efter sigende have både rensende og plejende egenskaber. Blandt andet, fordi det indeholder forskellige mineraler. Og også pga. denne sammensætning af mineraler kan leret bruges som “naturlig sæbe” / “naturlig shampoo”. Man kan købe rasul ler både i pulver og flager – men det jeg har købt var i flager.

Hvordan anvendes rasul ler?

Jeg købte som sagt rasul ler i flager. Og den måde jeg anvender det på er, ved at tage nogle flager op i en skål/krukke, og så hælde lunkent vand over, indtil alle flagerne er dækket.

Leret vil nu svulme op, og jeg kan derfor være nødt til at tilføje lidt ekstra vand. Men efter leret har stået i vand i lidt tid, kan det røres ud, og bliver til en blød mudder-masse.

Nu er leret klar til brug, og det påføres vådt hår, og masseres ind i håret, startende fra hovedbunden.(Man kan jo også lægge et tyndt lag i ansigtet samtidig, som ansigtsmaske 😉 ) Når leret har siddet et par minutter i håret skyldes det ud, og håret føles dejlig blødt.

Herefter slutter jeg af med at hælde/sprøjte lidt optyndet æblecidereddike i håret, som jeg lader sidde lidt i håret, før jeg skyller det ud i koldt vand. (Nogle siger det er bedst at lade det sidde i omkring 10 minutter).naturlig shampoo af rasul ler | ler til hårvask | no poo metode - hårshampoo til krøllet hår | curly girl method

Sæbenødder

Hvad er sæbenødder?

Sæbenødder er faktisk ikke nødder, men frugter fra et træ, der bl.a. vokser i Indien og Nepal. Frugterne bliver ikke brugt til at spise, da der afgives et naturligt sæbemiddel (saponin), når det kommer i forbindelse med vand (og altså derfor kan bruges som naturlig shampoo). Men det er denne egenskab, der gør den god som naturlig sæbe, til ex. tøj- og hårvask.

Hvordan anvendes sæbenødder som shampoo?

Man kan trække sæben ud af sæbenødderne på forskellige måder. Oftest læser man om at sæbenødderne koges i vand, og at man så bruger afkoget. Det er også en metode jeg nogle gange bruger, hvis jeg ikke har været fremsynet.

Men den metode jeg synes har givet de bedste resultater, er ved blot at lægge sæbenødderne i blød i et døgn, og derefter si de opløste nødder fra (disse kan så lægges til tørre og genbruges senere). Til at starte med bruger jeg lunkent vand til at hælde over. Og som man kan se på det højre billede herunder (hvor jeg har rystet glasset et par minutter efter vandet er hældt over nødderne), dannes der allerede skum, dvs. der er allerede trukket lidt saponin ud af nødderne.

Når nødderne er siet fra efter et døgn, er “sæbevandet” / din naturlig shampoo klar til brug (det kan dog kun holde sig et par dage i køleskabet). Ofte tilsætter jeg inden brug lidt lavendelolie, både for at give duft og for dens sigende egenskab, som værende plejende for håret.

Jeg fordeler nu sæbenødde-vandet i tørt hår, og lader det sidde i ca. 15 minutter før hårdet skyldes. Herefter slutter jeg også af med at hælde/sprøjte lidt optyndet æblecidereddike i håret, som jeg lader sidde lidt i håret (omkring 10 minutter), før jeg skyller det ud i koldt vand. naturlig shampoo lavet af sæbenødder | no poo metode

Natron

Hvad er natron?

De fleste kender nok natron, og har det også stående på hylden i køkkenet, da det bl.a. bruges som hævemiddel. Natron er meget basisk og også mere basisk end vores hovedbund. Jeg har derfor også læst mig til, at ved brug af natron som shampoo over længere tid, kan man risikere at udtørre håret, da det simpelthen har en for høj PH-værdi i forhold til ens hovedbund.

Hvordan anvendes natron?

Når man vil bruge natron som shampoo skal der ikke gøres andet, end opløse en tsk. natron i en kop vand.

Denne vandopløsning hældes nu i håret, og man masserer håret og hovedbunden, som man ville gøre med en almindelig shampoo. Forskellen er så bare, at det selvfølgelig ikke skummer op 🙂

Da natron som nævnt er meget basisk, skulle det være vigtigt ved denne metode, at slutte hårvasken af med æblecidereddike. Dette da eddiken har næsten samme PH værdi, som hovedbunden. Så derfor sluttede jeg også af med at hælde/sprøjte lidt optyndet æblecidereddike i håret, som ved de øvrige metoder, hvor jeg lader det sidde i 10 minutter, før det skyldes ud i koldt vand.Brug af natron til naturlig shampoo | no poo metode

Naturlig hårpleje

Balsam: Æblecidereddike

I det ovenstående har jeg allerede beskrevet, hvordan jeg bruger æblecidereddike (reklamelink), som balsam, efter hver hårvask. Altså blot ved st sprøjte det i håret, og lade det sidde i ca. 10 minutter, før det skyldes ud.

Jeg laver opløsningen i en forstøverflaske, hvor jeg blander ca. halv mængde eddike med tilsvarende mængde vand.

Ved at lave blandingen i forstøverflasken er det nu let at sprøjte den i håret efter hver hårvask. For at sikre, at eddiken bliver fordelt i hele håret, bruger jeg fingrene (eller en bredtandet kam) til at rede håret igennem. Dette gør også at jeg kan undgå at rede mit hår efter jeg har tørret det.

Og ved at skylle håret i koldt vand lukkes hårstråene, som skulle afhjælpe for meget krus. Og det er netop krus, som kan være et problem med krøllet hår.

Og faktisk er jeg også begyndt at bruge en stofble til at tørre håret i, hvor jeg nøjes med at “kramme” håret. Jeg har nemlig læst at frottéhåndklæder kan være hårdt ved håret. Især hvis man har krøller. Og selvom jeg til tider kan være træt af mine krøller, må de jo gerne tage sig så godt ud som muligt 😉 .naturlig hårpleje med æblecidereddike

Hårserum: Casor olie

Et andet produkt jeg bruger til mit hår er denne hårserum lavet af castor olie (reklamelink), som jeg første gang læste om her.

Som de øvrige produkter i dette indlæg er denne hårserum også meget enkel at lave – hvis man da har ingredienserne:

Man blander ca. 20 ml. castor olie med 20 dråber lavendelolie.

Jeg bruger en gamle hårserum-beholder, da denne har en passende størrelse. Og faktisk har jeg på ca. 2 måneder endnu ikke brugt én portion op endnu, da det er meget drøj i brug.

Som det beskrives, i indlægget jeg linker til, er castor olie en rigtig god olie til håret. Jeg har tidligere brugt både argan-, abrikoskerne- og kokosolie. Men ved alle tre olier, som “styling” har jeg oplevet, at håret kommer til at se alt for fedtet ud. (Kokosolie er dog rigtig god som hårmaske, hvor man f.eks. lader olien sidde i håret natten over. Husk dog at beskytte sengetøj mod olien). Men i modsætning til disse 3 olier, virker castor olien helt anderledes på håret (i hvert fald mit hår). Måske fordi jeg kun har brug for at anvende en meget mindre mængde for bedre effekt. Hvilket medfører, at håret ikke tynges ned på samme måde og derfor heller ikke kommer til at se fedtet ud.naturlig hårserum af castor olie

Naturlig hårgele: Aloe Vera og hørfrø gelé

Hvis / når jeg har brug for lidt ekstra hold på krøllerne, bruger jeg heller ikke længere de “normale” styling produkter. I stedet for har jeg opdaget to rigtig gode naturlige alternativer:

Nemlig Aloe Vera gelé og Hørfrø gelé.

Jeg har forsøgt mig med hjemmelavet aloe vera gelé, men synes ikke jeg helt har fået succes. Til gengæld er jeg rigtig glad for denne økologiske købe aloe vera gelé (reklamelink).

Men noget jeg har haft god succes med, er min DIY hørfrø gelé – Det er et billigt og nemt projekt, og giver et rigtig godt resultat i året 🙂

 

Har du erfaringer med naturlig hårpleje?

Det blev vist et lidt længere indlæg end jeg først havde tænkt. Men jeg er så glad for at have opdaget disse metoder, og ville derfor gerne dele det hele med jer. Og tænk: udover at gøre noget godt for mig selv, så er det også bedre for både miljøet og pengepungen 🙂

Som altid vil jeg gerne høre fra jer, hvis der er nogen, som har andre erfaringer med (eller forslag til) alternativ / naturlig shampoo og hårpleje.

KLIK HER For at skrive dig op til mit nyhedsbrev

use natural products in your hair #soapnutz #rhassul #bakingsoda #castor "nopoo

use natural products in your hair #soapnutz #rhassul #bakingsoda #castor "nopoo

use natural products in your hair #soapnutz #rhassul #bakingsoda #castor "nopoo

use natural products in your hair #soapnutz #rhassul #bakingsoda #castor "nopoo

17 kommentarer til “DIY – Naturlig shampoo: 3 forskellige (no-poo)”

 1. Pingback: LUS - Vil du være med i kampen om at bekæmpe dem? • Come What May

 2. Pingback: Kemifri badetid - tips til "sæbe" og badelegetøj • Come What May

 3. Pingback: 25 facts om mig :) • Come What May

 4. Pingback: DIY - Hørfrø gele (alternativ hårgele)

 5. Pingback: Ferie for alle, sove længe søndag og status på brugen af soap nutz

 6. Pingback: 5 plejeprodukter jeg bruger dagligt

 7. Pingback: 5 plejeprodukter jeg bruger dagligt

 8. Tak for tips. Du efterlyser andre erfaringer – jeg har også krøllet hår og har brug for at “samle” krøllerne efter hårvask. Jeg bruger som regel en krøllecreme med argan-olie når jeg har vasket håret, (hvilket jeg kun gør hver tredje dag). Men hver morgen får det lige en smule helt almindelig fugtighedscreme, som jeg fordeler i det tørre hår. Jeg har aldrig brugt ren olie, da jeg netop ville tro at det fedter for meget, som også skriver. Det var i øvrigt en frisør fra en meget “fin” frisørsalon der engang gav mig ideen om bare at bruge creme i stedet for et eller andet fancy hårprodukt!

  1. Hej Helene.

   Tak for dit tip. Jeg brugte også i en periode lidt creme i håret, og ja det virker også rigtig godt.
   Nu er jeg gjort helt væk fra at bruge cremer (bruger i stedet for olier i ansigt og på krop). Men i den forbindelse har jeg opdaget at en lille smule sheabutter også er effektiv til at samle krøllerne.
   Og ja det er skønt at kunne slippe for at skulle bruge de dyre produkter (hvor man heller ikke altid ved hvad de indeholder af kemi…)

   /Rikke

 9. Pingback: DIY - "babybad" til eksem og tør hud

 10. Pingback: Et år med bloggen...

 11. Charlotte pedersen

  er det rigtig forstået at der kun skal bruges rasul og vand for at kunne vaske håret det det ler? kan ikke helt blive klog på det har løst om det på andre sider blandt andet denne som også fortæller noget http://rhassoul.dk/
  vil bare gerne gøre det rigtig for vil gerne stoppe med at bruge shampoo hvis det kan lade sig gøre

  1. Tak for dit spørgsmål. Ja jeg bruger kun vand og ler til at lave min lerblanding. Jeg starter med at hælder lidt tørt ler (jeg bruger flager) i en glasskål, og dækker så med lidt lunkent vand. Efter 10-15 min rører jeg i det, med en træske/-pind. Og så er det klar til brug 🙂 det er bare at prøve sig frem. Jeg er stadig glad for skiftet fra shampoo. Men skifter lidt mellem ler, sæbenødder og natron. Held og lykke 🙂

Skriv en kommentar