Så er det blevet december. 🙂 Og selvom vi herhjemme (så vidt det er muligt) prøver at undgå sukker til vores børn, kan vi jo stadig godt julehygge med julesmåkager.
I dag har jeg derfor prøvet kræfter med en sund version af juleklassikeren. Pebernødder 🙂
Opskriften fandt jeg hos Lærkes lækkerier. I opskriften bruges der blendede mandler (mandelmel). Men jeg tror, jeg næste gang vil prøve at lave en variation med havregryn. Og så vil jeg overveje at bruge lidt mindre kardemomme, end jeg gjorde denne gang. Det er ikke fordi det er et problem for mig, men jeg har normalt en pige, der er lidt sart overfor gennemtrængende smage.
Pebernødderne var meget lette at lave, og de smager virkelig godt (synes jeg i hvert fald). Jeg er spændt på, hvad pigerne siger senere i dag – vi har nemlig aftalt julehygge, når de kommer hjem fra institution.
Hvis du har lyst til andre lækre og sunde julesnacks, har jeg også opskrifter på to forskellige dadelkugler: med gulerødder og sorte bønner 🙂
Sunde pebernødder
Det skal du bruge
- 150 g Mandler (eller havregryn)
- 1 tsk Hvidt peber (evt. lidt mindre)
- 1 tsk Ægte kanel (Ceylon kanel)
- 1 tsk Ingefær
- 1 tsk Kardemomme
- 100 g Dadler (ca. 8-9 stk)
- 60 g Kokosolie
- 50 g Glutenfri mel (kunne være rismel eller sorghummel)
Sådan gør du
- Jeg startede med at blende/finhakke mandlerne (eller havregryn).
- Herefter tilføjede jeg krydderierne: hvidt peber, kanel, ingefær og kardemomme.
- Så kom jeg skyllede og udstenede dadler i "melet" og blendede det hele sammen
- Imens de tørre ingredienser blev blandet, havde jeg sat mit kokosolie på radiatoren så det smeltede. Derved blev olien lettere at blande i dejen. Jeg synes dejen blev lige lovlig olieret. Så jeg vil måske næste gang prøve at tilsætte lidt mindre til en start og se om det vil være nok.
- Så tog jeg blandingen ud på bordet for at ælte dejen i hånden med den glutenfri mel. Den oprindelige opskrift lød på 50 g, men da jeg synes dejen var for olieret tilføjede jeg mere.
- Nu skulle pebernødderne bare rulles til kugler af passende størrelse (de hæver stort set ikke i ovnen).
- Pebernødderne bages i 20 minutter i en forvarmet ovn ved 180 grader. (Hold øje med dem i ovnen, da de bliver hårdere efter de har fået lov til at køle af)
- Pebernødderne kommes i en kagedåse eller lignende, så de opbevares lufttæt.
Det er helt sikkert ikke sidste gang jeg prøver med disse sunde pebernødder (der er allerede gjort et indhug i kagedåsen…)
Men jeg vil også gerne høre fra dig… Har du en god opskrift på sunde julesmåkager eller andet? Så skrive gerne en kommentar herunder 🙂
Det næste jeg vil prøve at lave er sunde æbleskiver. Vi plejer nemlig at have den tradition, at spise æbleskiver hver advents-søndag.
5 kommentarer til “Julehygge uden sukker: Gode og sunde pebernødder. Tjek denne opskrift”
Pingback: Hvid gløgg og havregryns æbleskiver til adventhyggen • Come What May
Pingback: Gulerodsdadelkugler - hjemmelavet og sund snack - få opskrift her
Pingback: Sortebønnerdadelkugler - nem, sund og lækker snack - få opskrift her
Pingback: ▶ Sund start på 2019, med søvn, mad og sunde drikke • Come What May
Pingback: Nem jule-konfekt af frugtstænger og chokolade • Come What May