...

Livets opskrift

Livets_opskrift

Jeg fik for et par dage siden endelig set det sidste afsnit i serien med Sisse Fisker “Livets Opskrift”. Det var en programrække, hvor Sisse Fisker besøgte 5 forskellige lande/byer, som alle er kendt for deres høje levealder. Og for mig var det virkelig en programrække, der satte tankerne i gang vedr. vores nuværende livsstil…

  • Lever vi på den mest optimale måde her i Vesten?
  • Hvorfor er det vi går så højt op i arbejde, i stedet for at gå op i vores familie og at have det godt?
  • Hvorfor er det vigtigt for os at have et flot hus, en stor bil og det nyeste tøj?

Jeg kan ikke lade være at tænke på, hvordan mit/vores liv ville være, hvis vi i stedet for at køre på arbejde (for at sidde ned det meste af dagen), brugte dagen på i stedet for at gå i haven og dyrke grønsager mv.?

For at komme tilbage til programserien, har jeg herunder prøvet at samle hovedkonklusionerne fra de 5 byer.

Costa Rica, Mellemamerika

Der er meget få mennesker, der er stressede i Costa Rica.

De bruger meget af deres hverdag på at dyrke deres eget mad og forberede dette til deres fælles måltider. Derved ved de også, hvad deres mad indeholder – og nok allervigtigst – hvad det ikke indeholder.

De lever sammen med / tæt på det meste af deres familie. Derfor er det også sjældent, at de er alene og ensomme, da de er opgivet af mennesker der elsker dem.

De bruger næsten ikke ”kunstigt” lys, og følger derfor solen, så de går i seng og stå op med solen.

Den græske Ø Ikaria

På den græske ø var hovedbudskabet meget det samme som i Costa Rica:

Her laver de også deres mad fra bunden, så de ved hvad den indeholder. Og her er det ikke kun deres mad de selv laver. Blandt andet bruger de også hjemmelavet tandpasta, som laves af: kokosolie, stevia, natron, aske og kanel.

De starter hver morgen med the lavet af friske urter fra haven. Og her bruger de ikke samme urter hver dag, men varierer fra dag til dag, så de får lidt af hvert og ikke for meget af én type.

Krydderurterne bruger de dog også til andet end the. De bruges nemlig også til hjemmelavet snaps, som også er noget de indtager dagligt.

Det siges nemlig at lidt alkohol er godt – så længe det holdes på enkelte genstande om dagen. Og fra gammel tid vides det jo også, at krydderurter indeholder mange gavnlige stoffer.

Okinawa i Tokyo

Okinawa er kendt for en kur: Okinawa diæt/kuren.

Deres kost indeholder en del tofu (hvorfra de får proteiner og kostfibre), men også ris, soya og fisk. En morgenmad, som man i programmet så blive serveret, bestod af ris, soya og rå æg…

Udover deres mad, blev det også nævnt, at de bruger tid dagligt på meditation, for at opnå indre styrke og ro.

Loma Linda i Californien

Loma Linda synes jeg er den by, der skiller sig mest ud af de 5 byer. Her er der meget fokus på tro/religion, da menneskene med den høje levealder er 7. dags adventister.

Nogle af de regler de følger handler om, hvad de indtager. De spiser blandt andet ikke kød og ryger ikke tobak. De drikker heller ikke hverken kaffe eller alkohol. Det blev i forbindelse med dette i programmet også nævnt, at der ikke er mange adventister, der får kræftsygdomme.

Som en del af deres tro holder de Sabbat én gang i ugen, fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag. Og i dette tidspunkt må de ikke arbejde – hvilket er med til at de får stresset af.

Noget andet, som også blev fremhævet i afsnittet om Loma Linda, er at der tilbydes gratis træning for ældre – som på denne måde kan holde sig friske og i form.

Sardinien, Italien

I Sardinien blev det fremhævet, at de har en klar rollefordeling i hjemmet. Man ved derfor, hvilke opgaver der ligger ved manden, og hvilke ved kvinden. Dette skulle være med til at mindske stressniveauet, fordi alle ved hvad deres opgaver og roller er.

Alkohol, i form af vin, er også en stor del af deres hverdag, og det er selvfølgelig primært vin, som de selv producerer…

Som i de andre programmer blev det også her vist, at de laver deres mad fra bunden – og her bruger de blandt andet rigelig olivenolie.

En anden ting, som også gik igen fra nogle af de andre programmer, var den måde de bor på. De bor flere generationer sammen. På denne måde har de altid hjælp lige ved hånden, og de har hverken brug for daginstitutioner til deres børn, eller plejehjem til deres ældre.

Livets Opskrift

Når man ser på levestilen for de 5 områder, er der noget der kan være svært at overføre til vores vestlige livsstil.

Men hvad kan vi så bruge fra disse forskellige levemåder?

Jeg tror det er vigtigt, at man gør klart for sig selv, hvad man vil prioritere i sit liv, for som samfundet er i dag er det svært at leve fuldstændig ligesom i disse områder.

Det var også noget, som blev pointeret i det sidste program. Nemlig at disse områder lever lidt isoleret fra den øvrige verden. Og på den måde har de kunne fastholde deres ”forfædres levestil”. Og dette er klart lettere, end at skulle gå tilbage til ”hvordan det tidligere var”. For vores normer er anderledes i dag, og der forventes noget andet af os.

Men alligevel tror jeg det er muligt at ændre på sit liv, hvis det er det man vil.

Arbejdstid

Måske vi kan reducere vores arbejdstid, så vi får mere tid med vores familier, og så vi også har mere tid, hvor vi kan være ude i naturen og få mere lys – i stedet for at bruge det meste af dagen på kontorer. På den måde ville det også automatisk være lettere at få mere motion, for så længe det meste af døgnets 24 timer bliver brugt enten på en kontorstol/i sengen er der ikke meget tid tilbage til motion. Men hvad nu, hvis man kunne få det flettet ind som en del af dagen (som også er tilfældet for de 5 byer)? For eksempel ved arbejde i haven.

Naturlige produkter

Noget som jeg allerede er startet med er, at fjerne så meget som muligt af kunstige produkter i vores hjem. Jeg har været ved at rydde ud i cremer mm. For har vi overhovedet brug for alle disse producerede produkter? Jeg tror faktisk vi (i hvert fald hjemme hos os) langt hen af vejen kan undgå mange af de producerede produkter, for i stedet for at bruge rene råvarer. Det kunne f.eks. være olier, som alternative til cremer.

Mad fra bunden

På samme måde vil vi her hjemme også gerne gå mere i retningen af mad lavet fra bunden. Dog er det ikke nødvendigvis let, da vi ikke har samme klima til at producere alle vores egen råvarer – men vi kan vælge at købe økologiske råvarer, og fravælge råvarer der ikke nødvendigvis er gode for hverken os eller klimaet. Noget der gik igen hos alle 5 områder, var også at de spiser minimale mængder kød (og hvis de spiser kød var det kød de vidste hvordan var vokset op). Jeg tror ikke vi går over til at spise helt vegetarisk, men vi prøver at minimere, hvor meget kød vi spiser.

Ingredienser

Så egentlig er det jeg overordnet set fik ud af programserien, at vi skal bruge disse ingredienser til Livet:

  • Brug naturen mere – vær ude når det er lyst.
  • Lev mere simpelt – uden helt så mange materielle produkter.
  • Lav mere mad fra bunden – og dyrk det vi kan selv.
  • Undgå at være bundet til kontorstolen dagen lang – men i stedet for få rørt sig daglig.
  • Brug mere tid med familien.

Jeg håber nogen kan bruge disse tanker. Og har I andre tanker er I velkomne til at komme med dem i en kommentar 🙂

PS. jeg har nu også set, at Sisse Fisker har udgivet en bog med hendes oplevelser i de 5 byer – hedder bare “Livets Opskrift”. Jeg har endnu ikke selv læst den, men den er helt klart skrevet på min huskeliste… 🙂

Ved at følge nedenstående link, kan I se hvad Sisse Fisker selv siger om sine oplevelser:

DR1s nye serie ‘Livets opskrift’ inspirerede Sisse Fisker til …Sisse Fisker tog efter produktionen af vores nye serie ‘Livets opskrift’, der søger svaret på det lykkelige og lange liv, en drastisk beslutning. Hun sagde nemlig sin faste stilling op her på DR, for at få mere tid til sin familie. Hør med Sisses egne ord, hvordan det har været at lave ‘Livets opskrift’.Afsnittet kan ses på #DRTV

Opslået af DR1 på 3. november 2015

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist. Nødvendige felter er markeret med *

Skriv din kommentar her *