Hvad er sundhed for dig? Læs her mine 4 bud

Sundhed er mange ting for mig. Men hvad er sundhed for dig?Sundhed kan være mange ting. Men hvad er sundhed for dig?

Der kommer næsten dagligt et nyt kostråd eller sundhedsråd, som vi bliver anbefalet at følge. Men hvordan finder man så rundt i junglen?

Min tilgangsvinkel er, at jeg vælger med fornuften – min egen fornuft vel at mærke. Jeg har altid haft en interesse i, at lære mere om sundhed. Og jeg opsøger meget information. Det er ikke altid, at jeg lægger så meget i den forskning der ligger bag, eller OM der ligger forskning bag. Jeg lægger mere mærke til, hvad der giver mening for mig. For… for mig handler det mest af alt om, hvad føles rigtigt for mig og min familie. Og hvad min logik og fornuft fortæller mig.

Derfor er det helt sikkert heller ikke at alle, der enige i mine holdninger. Men jeg tror også det er vigtigt, at man selv også mærker efter.

Nogle af de beslutninger vi har taget i vores familie, i forhold til sundhed, er indenfor forskellige områder. For jeg mener, at sundhed er meget mere end bare kost. (selvom det selvfølgelig også er en stor del). Sundhed kan være:

  • Hvad vi spiser
  • Hvordan vi lever
  • Hvilket tøj vi går i
  • Hvad vi putter på vores hud

Hvad vi spiser

Jeg tror på, at naturen (og urmenneskerne) kan fortælle os meget om, hvad der er godt for os.

Det er klart, at der er sket en udvikling i de mange år der er gået. Men jeg tror stadig på, at vi kan få meget ud af at komme tættere på, hvor vi kommer fra.

Der er foreksempel megen snak om, at frugtsukker er lige så skidt for vores helbred, som det hvide sukker. Men her kan jeg ikke lade være at tænke på, hvad dyrene spiser…

Hvis man kigger på aberne (som vi jo lang tilbage er i familie med) spiser de meget frugt og blade – og de bliver stadig store og stærke. Så hvorfor skulle det ikke også kunne virke for mennesker?

Det kan argumenteres for, at vi er skabt til at spise kød, da urmennesket var jæger (og samler). Men jeg tror ikke de kan have spist lige så meget kød, som en gennemsnits-dansker gør i dag – for de kunne jo ikke ”bare” gå i supermarkedet og købe – Men skulle selv ud at fange/skyde dyret…

Og så tænker jeg også at man kan regne med, at kvaliteten af kødet har været noget bedre, end den kvalitet vi i dag kan købe fra de store landbrug.

Hvis man ser tilbage i tiden, var maden heller ikke forarbejdet, som meget mad jo er i dag. Jeg tror derfor også på, at jo mere vi kan lave maden fra bunden – jo bedre er det for vores kroppe og vores helbred.

Og så vælger jeg, hvor det er muligt, økologi.

Hvad er dine overvejelser om, hvad du ser som sund kost?

Hvordan vi lever

Men én ting er hvad vi indtager. Men jeg tror også det har en stor betydning, hvordan vi lever (som jeg også skrev lidt om her).

Mange familier er i dag mere stressede end tidligere. Og ofte er det også begge forældre, der er på arbejdsmarkedet. Så der er måske mindre tid til at være sammen.

Mange af os har også meget mere stillesiddende arbejde, end man havde tidligere. Så vi får slet ikke rørt os så meget, som vi burde. Og kommer heller ikke så meget ud, som man kunne ønske sig (mig selv inklusiv… 🙁 )

Vi får også flere hjælpemidler, som skal gøre livet lettere og “hurtigere”. Her kunne et eksempel være mikrobølgeovnen, hvor jeg har taget en beslutning, som mange nok ikke ville tage. Jeg har nemlig valgt, ikke at have en mikrobølgeovn i huset.

Der findes informationer på nettet, der både er for og imod mikrobølgeovnen. Men fordi der også er resultaterne, som er imod mikrobølgeovnen, blev min beslutning for mange år siden, at jeg ikke ville løbe den risiko, når jeg sagtens kunne leve uden. Og siden jeg tog valget, har jeg ikke på noget tidspunkt savnet den.

Hvad med hjemme hos dig? Har du en mikrobølgeovn? Og hvad kan du ikke undvære den til?

Hvilket tøj vi går i

Jeg har tidligere snakket om tøj. Og det er også et område, hvor jeg gør mig mange overvejelser, inden der købes nyt – Både i forhold til miljøet, men også i forhold til min families sundhed.

For meget af det tøj man kan købe, indeholder bla. farve- og kemikalierester. Det er derfor selvfølgelig vigtigt altid at vaske nyt tøj. Men det optimale ville være, hvis man kunne finde alt det man skulle bruge som genbrug/vasket. Så eventuelle farve- eller kemikalierester, allerede er vasket af.

Men man har også mulighed for at gå efter økologisk eller GOTS-certificeret tøj, så produktionen af tøjet er mere styret, og derfor ikke skulle indeholde helt så mange af de farlige stoffer.

Har du nogle gode tips til at undgå kemi i sit tøj?

Hvad vi putter på vores hud

Når det kommer til, hvad vi putter på vores hud / bruger af plejeprodukter. Så er det også et af de områder, hvor vi har lavet en del ændringer herhjemme.

For noget af det jeg har taget beslutning om, er ikke længere at købe/bruge cremer og shampoo. Udover at jeg nu ved præcist, hvad jeg putter i håret og på min hud, så har det også “forsimplet” hverdagen, da jeg jo derved ikke skal købe en masse produkter.

Jeg har også i længere tid nu lavet vores egen deodorant af kokosolie og natron. Og man kan tilsætte de æteriske olier der passer til én, for at give lige den duft man ønsker.

Som jeg også tidligere har skrevet om, prøver jeg også at undgå flour tandpasta, da jeg ikke tror vi har behov for det, for at holde vores tænder sunde.

Har du erstattet nogle af dine plejeprodukter med mere naturlige alternativer?

Hvad er sundhed for dig?

Nu har jeg skrevet lidt om, hvad sundhed er for mig. Jeg er derfor nu meget interesseret i at høre, hvad sundhed er for dig?
Er der nogle af mine betragtninger du er helt uenige i. Eller er det måske noget helt andet for dig, som symboliserer sundhed?
Del det herunder som en kommentar – jeg vil glæde mig til at læse om det.

Skriv en kommentar